Home Vijesti Zukorlić u Beču – “Drevna Bosna” postulat kolektivne slobode Bošnjaka

Zukorlić u Beču – “Drevna Bosna” postulat kolektivne slobode Bošnjaka

299
0

U okviru obilježavanja dana Dana državnosti BiH i Dana Sandžaka u Beču je upriličena promocija knjige “Drevna Bosna” akademika dr. Muamera Zukorlića. Učešće na skupu uzeo i hor „Preporod“ iz Austrije.

Na početku moderator mr. Mithad Mujović kazao da je ovo posebna večer za sve Bošnjake, zahvalivši se aktivistima iz brojnih džemata koji su uzeli učešće u organizaciji skupa. On istakao da knjigu „Drevna Bosna“ treba da ima svaki dom.

„Nama trebaju pobjede i one sa hvala Allahu ostvaruju decenijama unazad, jedna od tih pobjeda jeste i djelo „Drevna Bosna“ koja govori o tome ko smo, odakle smo, šta smo, kuda treba da idemo.“ kazao je Mujović.

Hfz. Abdulmedžid Sijamhodžić  u svom obraćanju istakao da djelo „Drevna Bosna“ nadilazi granice nacionalnih, etničkih i jezičkih barijera koje u epicentar svog intelektualnog stvaranja postulira ideju svog naroda, Bošnjaka i svoje zemlje Bosne sa Sandžakom.

„Ova knjiga je po mom ubjeđenju prelazak iz defanzivnog u ofanzivno intelektualno djelovanje. „Drevna Bosna“ mijenja paradigmu poimanja historije, ne samo Bošnjaka već i njihovih susjeda odbacujući apokrifne ocjene i percepcije drugih o nama.“ kazao je dr. Sijamhodžić.

Književnik Muhamed Mahmutović kazao da su brojne koristi od djela „Drevna Bosna“.

„Vi znate koliko smo se mi obradovali kada smo pronašli Uskufijev „Rječnik bosanskog jezika“ jer smo trebali dokazati višestoljetno postojanje Bosne i bosanskog jezika njenim negatorima. „Drevna Bosna“ upravo to čini. Bazirana na historiji a u isto vrijeme savremena. Ova knjiga je jako zahtjevna ali je strukturalno tako dobro urađena da i to zaslužuje posebnu pohvalu. Nije lako toliko vremenski period staviti u jednu knjigu i dati na značaju historijskim događajima. Bogata mapama čitaocu daje jedinstvenu priliku da stekne jasan uvid o prostoru o kome se govori, protoku vremena i kulturnoj povezanosti.“ istakao je Mahmutović.

Akademik Fatmir Baći kazujući stihove pjesama „Uspavanka“, „Slavujeva pjesma“, „Izdajica“, „Nije Bosna sama“ i „Nisi sjećanje“ ispjevao ljubav prema Bosni kao domovini Bošnjaka.

Autor djela „Drevna Bosna“ akademik muftija dr. Muamer Zukorlić kazao da je radeći na ovom kapitalnom djelu naučno dokazao postojanost Bosne kroz vijekove. Zukorlić istakao i značaj poznavanja svojih korijena.

„Mnogi ljudi ne znaju svoje porodično stablo unazad dalje od djeda. A to nije dobro jer sve što ne znaš ne postoji. Šta znači ako ne postoji onda ga nema. A ako ga nema onda si repa bez korijena. A ako znaš malo onda ti je plitak korijen i svako te može iščupati. Istražujući arhive balkanskih i evropskih centara sada imamo naučno napisano o korijenima Bosne. Korijeni Bosne su jako duboki, dublji su od bilo koje državne na Balkanu. Prema tome Bošnjaci su narod koji predstavlja stožerni stub ovog prostora.“ navodi Zukorlić.

Dodaje da nakon petogodišnjeg istraživanja može posvjedočiti da je bošnjačka kultura „temelj temelja u Evropi“.

Zukorlić ukazao i na opasno negiranja drugih.

„Kada sam koristio izvore pri pisanju knjige bilo da je riječ o Beogradu ili Zagrebu vidio sam da su hvalili sebe a negirali druge. Ja nisam upao u tu zamku. Moja vjera i moja tradicija me uči da druge predstavim onako kako oni sebe predstavljaju. Ne možemo dopustiti sebi da nekom narodu kažemo ti nisi to ili ti ne govoriš tim jezikom, to je vrhunac nekulture i veliko zlo.“

Navodi da je „Drevnu Bosnu“ pisao kako bi bila postulat kolektivne slobode Bošnjaka. „Dokle god činite sedždu Stvoritelju nećete morati da kleknte stvorenju.“

Uputio savjet Bošnjacima u Beču da ne prestaju sa razvojem zajednice, jer ako se stane onda počinje propadanje.

„Ne smijemo se zadovoljiti prosjekom i uhar definicijom. Nema uhar je. Temelj naše vjere i kulture je perfekcija i tome moramo težiti. Zašto propada milijardu i po muslimana? Baš zbog uhara a definiciju perfekcije su prepustili drugima. Zapamtite braćo u perfekciji je uspjeh.Vrijeme je da iz naših institucija krenu nicati šampioni. Imamo talente ali ih ne odgajamo. Kod nas odmah mu se kaže šta se ti praviš pametan. Dobrog učenika nazivaju bubatorom. Drugi od čobanina prave komandire a mi super talente utučemo. Forsirajte svoju djecu. Ulažite u njih, bodrite ih.  Ono što je u islamu predivno jeste da ono što si na sebi propustio, možeš nadoknaditi odgojem djeteta.“ kazao je dr. Zukorlić.

Na kraju je akademik Zukorlić potpisivao knjige čitaocima.