Poruka iz Lajpciga: Poslanik najbolji uzor čovječanstvu

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Sandžak televizija boravi u posjeti džematu u Lajpcigu u Njemačkoj.

Imam ovog džemata Džavid ef. Preljević održao je hutbu i predvodio džumu namaz. Gost džemata u Lajpcigu bio je i imam iz Majnca Edin ef. Ljajić.

Danas je dan kada je rođen Allahov Miljenik i posljednji Božiji poslanik Muhammed s.a.w.s.

Upravo su život Poslanika, poruke i pouke bile tema današnje hutbe.

“Kaže Uzvišeni Gospodar: “Samo iz milosti prema svim svijetovima poslat si čovječanstvu”, istakao je efendija Preljević, dodajući da je današnji datum, 12. rebiul-evvel, dan kada je rođen Muhammed s.a.w.s.

“Poslanik nam treba biti preči i draži od svega što postoji na ovom svijetu. To znači da u svakoj situaciji trebamo nastojati da zadovoljimo hatar Allaha Uzvišenog i Poslanika a.s. Tim hakk nas i Allah obavezuje u suri El-Ahzab”, navodi Džavid ef. Preljević.

Efendija Preljević govorio je primjer ashaba Enesa ibni Malika kada on dolazi kod Poslanika a.s. i pita ga kad će biti Sudnji Dan?

“A šta si ti pripremio za Sudnji Dan?”, upita ga Poslanik, a on odgovori:”Ljubav prema Allahu i Njegovom Poslaniku”, na šta mu Poslanik odgovori:”Bit ćeš sa onim koga voliš.” Kaže Enes ibni Malik povodom toga:”Tako mi Allaha nisam se, poslije islama, ničemu više obradovao u životu od ovih riječi”. Trebamo stalno misliti na Allaha, slijediti sunnet Poslanika a.s.”, navodi Preljević.

Sjećanje na Poslanika s.a.w.s. je najbolji dokaz ljubavi prema njemu. U svakoj mogućoj situaciji trebamo donositi salavate na Poslanika, jer mu meleci prenosi svaki naš salavat, a i sam Poslanik kaže da ne postoji veća škrtica među ljudima od onih koji ne donesu salavat kada se Poslanikovo ime spomene.

Poruka hutbe bila je da je ljubav prema Poslaniku najveća ljubav, veća od svake druge.

Nakon džuma namaza kratkim vazom prisutnima se obratio i gost iz Majnca Edin ef. Ljajić. On je tom prilikom govorio o životu Poslanika, kao univerzalnim primjerom i najboljom lekcijom kako živjeti i odgojiti svoju porodicu.

Napomena: Povodom 12. rebiu-l-evvela u ovom džematu sutra, 02.12.2017. u 18h upriličit će se posebna svečanost na kojoj će gost biti i prisutnima se obratiti muftija dr. Mevlud ef. Dudić.

Hamza Škrijelj (SANA)

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img