Home Vijesti Muftija sandžački održao hutbu u Varevu

Muftija sandžački održao hutbu u Varevu

409
0

Muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević održao je 24. 11. 2017. godine hutbu u džamiji u novopazarskom naselju Varevo. 

Muftija Kujević je govorio na temu obaveze uspostavljanja reda i organiziranosti na zemlji. To je ustvari i zadaća sa kojom nas je poslao Uzvišeni Stvoritelj na zemlju nazvavši nas Njegovim ličnim halifama. Islam je vejra reda, sklada i organiziranosti. Ako malo pogledate u Sunnet Resulullaha alejhi selam vidjet ćete da je u svakoj situaciji učio svoj ummet da djeluju organizirano a ne haotično. U kući je propisano da postoji glava i onaj koji je odgovoran. U svakoj mahali muslimani moraju djelovati kroz džemat i tako redom sve do najvećih nivoa organiziranosti cijelog ummeta. Kada bi Resulullah poslao neku izvidnicu odredio bi im vodju makar ih bilo samo nekoliko ljudi. Ashabi su dobro shvatili ovu lekciju iz Sunneta pa kada je Resulullah alejhi selam preselio prvo što su uradili prije nego da mu klanjaju dženazu i da ukopaju njegovo mubarek tijelo jeste da su se sastali i izabrali sebi halifu, Ebu Bekra radijallahu anhu.

Nema pravde, sigurnosti, reda, mira, prosperiteta i blagostanja bez organiziranosti muslimana kroz institucije. I sve ovo što se događa ummetu danas posljedica je između ostalog zato što ne postoji organizirani mehanizam zaštite naših univerzalnih vrijednosti i svetinja zaključio je Muftija sandžački i ujedno čestitao džamatu Varevo na institucionalnoj svijesti koju su pokazali u zadnjem vaktu.