Home Vijesti Nakon 10 godina Islamska zajednica na čvrstim temeljima sa braćom iz dijaspore

Nakon 10 godina Islamska zajednica na čvrstim temeljima sa braćom iz dijaspore

257
0

Koliko Islamska zajednica teži jedinstvu i zajedništvu dokazuje i posjeta predsjednika Bošnjacke kulturne zajednice dr. Admira Muratovića Švajcarskoj. Cilj posjete je razgovor i druženje, dogovor i razmjena mišljenja.

Dr. Muratović prvog dana obišao je džemat “Wetzikon” te održao predavanje kroz koje se dotakao više tema, jedna od njih bila je vezana za težinu očuvanja identiteta uz različite pritiske, ali istakao da je za održivost važno zajedništvo koje Islamska zajednica pronalazi kod braće muslimana u dijaspori. Dr. Muratović zahvalio se u svoje ime, ime predsjednika Mešihata muftije dr. Mevlud ef. Dudića, kao i selame narodnog poslanika dr. Muamera Zukorlića svima na trudu i zalaganju za Islamsku ustanovu. On je dodao da nakon 10 godina borbe za ovu ustanovu učinjeno mnogo, te da sa sigurnošću može tvrditi da ne postoji strah za opstanak.

Podsjetio da su se četiri džamije, četiri džemata vratila Islamskoj zajednici, što predstavlja veliko zadovoljstvo kazao je dr. Admir Muratović. Osvrnuo se i na nedavno promovirani dokumentarni film koji govori o Islamskoj zajednici, koji je kako je kazao na autentičan način prikazao realnost dešavanja.

Osim toga, bilo je i riječi o očuvanju Fakulteta za islamske studije u protekle dvije godine. Dr. Muratović istakao da svaki krupan korak rezultira pozitivnim odlukama. Podsjetio i na proširenje kapaciteta koji su doprinijeli kvaliteti nastave na Fakultetu. Ali naglašava da je ova ustanova finansiranje usmjerila ka znanju i nauci.

SANA – Dž.Džanković