Home Vijesti Fehratović: Presuda Mladiću moralna satisfakcija žrtvama

Fehratović: Presuda Mladiću moralna satisfakcija žrtvama

545
0

Narodni poslanik BDZ Sandžaka Jahja Fehratović ocijenio je da je presuda Mladiću značajna, kao makar relativna i moralna satisfakcija žrtvama i njihovim porodicama.

On je rekao da ova presuda predstavlja zalog svima da nikada više ne dođe do genocida i zločina.

“Pravda je temelj pomirenja. Mi narodi Balkana vapimo za istinom i pravdom kako bi one bile zalog naše budućnosti, baza na kojoj ćemo izgrađivati odnose i truditi se da sljedećim generacijama ostavimo trajni mir i stabilnost ovog prostora.  U tom pogledu je i današnja presuda Mladiću značajna kao makar relativna i moralna satisfakcija žrtvama i njihovim porodicama i zalog svima nama da nikada više ne dođe do takvih zločina i genocida, jer smo se u posljednjih stotinu i pedeset godina jako često suočavali sa njima.”

On je dodao da je pravda temelj pomirenja, a da narodi Balkana “vape za istinom i pravdom” kako bi one bile baza na koju će saditi svoje odnose i truditi se da sledećim generacijama ostave trajni mir i stabilnost.

“Mladić je od danas i zvanično proglašen krivim po deset tačaka optužnice, još jednom je potvrđeno da je u Srebrenici počinjen genocid – i to je nešto što će ostati u historiji čovječanstva trajno ubilježeno. Potrebno je da tu istinu prihvate svi na Balkanu, kako bismo na temelju nje i drugih činjenica koje tretiraju našu bližu historiju i ratove na tlu bivše Jugoslavije sklopili mozaik svega kroz šta smo prošli individualno i kolektivno i na presjeku tog iskustva počnemo izgrađivati budućnost – jer nemamo pravo našoj djeci u nasljeđe ostaviti nesređene društvene prilike i rizik da prođu kroz slična iskustva koja smo mi imali”, rekao je Fehratović.

On je dodao da svaki zločinac treba da bude procesuiran i kažnjen.

Haški tribunal danas je prvostepeno osudio bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, generala Ratka Mladića na doživotnu zatvorsku kaznu zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovječnosti tokom rata u BiH.