Home Rubrike Vijesti Zukorlić – U zdravstveni sistem Srbije uvesti halal standard

Zukorlić – U zdravstveni sistem Srbije uvesti halal standard

364
0

Poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srbije nastavili su načelnu raspravu o Prijedlogu zakona o medicinskim sredstvima, o dopuni Zakona o zdravstvenoj dokumentaciji i evidencijama, kao i o potvrđivanju Finansijskog ugovora Klinički centri/C između Republike Srbije i Evropske investicione banke.

Narodni poslanik BDZ Sandžaka dr. Muamer Zukorlić kazao da je očita namjera parlamenta da ima dobre zakone ali da je mnogo veći problem implementacija tih zakona i postizanje kvaliteta shodno cilju, namjeri i odredbama. Sugerisao da je u zdravstveni sistem Srbije treba uvesti halal standard.

“Veoma važno da vlada prihvati važnost usvajanja halal standarda i u sekotru medicine to jest zdravstvene usluge. Riječ je o standardu koji se prije svega odnosi na pripadnike islama ali i na sve one koji žele viši standard u etičkim i higijenskim normama. Smatra da se podzakonskim aktima može ispraviti ovaj nedostatak jer je veoma važno da pripadnici islama u ovoj zemlji mogu imati medicinsku uslugu u skladu sa halal standardom i islamskim propisima. Veoma je važno kada su u pitanju lijekovi da imamo halal standard u lijekovima ili bar jasno naznačeno koji to lijekovi ispunjavaju halal standard. To će biti važno za muslimane u Srbiji ali i za isto tako veoma važno i ogromno muslimansko tržište koje broji preko milijardu.” navodi Zukorlić.

Zukorlić apeluje da se kroz inspekcijski nadzor i aktivnost etičkog odbora stavi fokus na ponašanje medicinskog osoblja na prostorima izvan Beograda.

“Rijeke pacijenata se kreću od unutrašnjosti prema Beogradu. Kada ih pitate zašto jedan aspekt je stručnost ali drugi aspekt jeste humanost u ponašanju pojedinaca iz medicinskog osoblja. Neću reći svih ali postoje pojedinci koji kvare ugled onih časnih koji zaista to nisu.” kazao je Zukorlić.

On  se složio sa narodnim poslanicima iz Novog Pazara u zahtjevu za osnivanjem Kliničkog centra u ovom gradu. Kazao i da će narodni poslanici BDZ Sandžaka podržati Zakone u danu za glasanje.

SANA – R.Z.

 

 

Previous articleŠkola Kur'ana časnog u Baću dobija svoj konačni sjaj i ljepotu 
Next articlePorodica Mavirć – Naš sin robija nevin, balističari iz Beograda dokazali da Fahrudin nije pucao