Home Vijesti Fehratović od Ministarstva zdravlja traži veći broj specijalizacija i zapošljavanje mladih doktora...

Fehratović od Ministarstva zdravlja traži veći broj specijalizacija i zapošljavanje mladih doktora u Novom Pazaru

292
0

Poslanici skupštine Srbije razmatraju Prijedlog zakona o medicinskim sredstvima i potvrđivanje ugovora između Srbije, dopunama Zakona o zdravstvenoj dokumentaciji  i Evropske investicione banke za obnovu kliničkih centara.

Narodni poslanik dr. Jahja Fehratović kazao da će poslanici Bošnjačke demokatske zajednice Sandžaka podržati svaki zakon koji olakšava i povećava kvalitet života građana. On je ukazao na situaciju u zdravstvu istakavši da je pacijenti izvan Beograda mnogo teže dolaze do kvalitetnih ljekara i adekvatne terapije.

“Nama je potreban kvalitet, jer mi po broju bolničkih kreveta na 100.000 stanovnika sa 565 jesmo 14. Recimo, region Sandžak iz kog ja dolazim, susreće se upravo s tim problemima. Administrativnim raspodjelama regiona, stanovništvo Raške i Sjenice koje prirodno gravitira Novom Pazaru i po blizini po višedecenijskoj upućenosti, rodbinskoj povezanosti i tradiciji, upućuje se na liječenje u Kraljevo i Užice, iako opet većina gađana tih gradova nađe put da dođe na liječenje u Opću bolnicu i Dom zdravlja u Novom Pazaru, dok se zdravstveni fondovi za njih uplaćuju u Kraljevo i Užice.”

Proširanje kapaciteta i formiranje Kliničkog centara

Fehratović dodaje da se na ovaj način ove zdravstvene ustanove u Novom Pazaru brinu za zdravlje više od 200.000 stanovnika, a raspolažu sa ne više od 450 bolničkih kreveta a trebalo bi imati bar 1000, sa nešto više od 200 ljekara, a trebalo bi najmanje 400.

“Ovakva situacija izaziva prirodnu preopterećenost i duge redove pred ambulantama i ordinacijama. Zato su prijedlozi ovih zakona izuzetno važni i neophodni posebno za zdravstvene insititucije i građane u unutrašnjosti, poput ovih u Novome Pazaru. Jer trenutno recimo jedan ortoped u ovoj bolnici za pet radnih dana ima 60 pregleda, uz još 15-20 hitnih slučajeva, iako taj broj ne bio smio prelaziti više od 45. Ili bi trebao da ima nedjeljno 2-4 operacije, a bude ih, uz manje intervencije prilikom povreda, prijeloma, posjekotina i slično, prosječno 15-20. Zato je važno ravnomjerno razvijanje zdravstvenog sistema, i mi se nadamo da će Novi Pazar u budućnosti dobiti Klinički centar, posebno jer istom gravitiram veliki broj građana, a zahvaljujući donacijama Ujedinjenih Arapskih Emirata i ulaganjima Vlade Srbije polahko se dobijaju i konture za takvo što.” kazao dr. Fehratović.

Veći broj specijalizacija i zapošljavanje mladih doktora

On je dodao iskoristio priliku i apelirao na ministra zdravlja Zlatibora Lončara da da obezbjedite veći broj specijalizacija za ljekare iz Sandžaka, i osiguraa uvjete za upošljavanje novih kadrova.

” Imali smo slučaj da, recimo, pojedini svršenici medicinskih fakulteta moraju tržiti zapošljenje izvan struke, kao što je bio slučaj sa doktoricom Jasminom Tahirović iz Sjenice koja se prije par godina zaposlila u Pekari kako bi preživjela, ili odlaziti vani, što je sve češći slučaj iz dana u dan. Zato što vjerujemo da će ovi zakoni olakšati pacijentima, a posebno nama izvan beogradske regije, glasat ćemo za njih, i nadati se da će Vlada i ministarstvo imati senzibiliteta da ulože dodatne napore kako bi se cjelokupni zdravstveni sistem u svim dijelovima države unaprijedio. A ovo jesu konkretni koraci naprijed, uz koje očekujemo i ostale zakone iz oblasti zdravstva kako bi se unaprijedila ukupna slika zdravstvene zaštite građana.” kazao je Fehratović.