Home Rubrike Vijesti BDZ – Grad Novi Pazar da pozove Srbiju i BiH na smirivanje...

BDZ – Grad Novi Pazar da pozove Srbiju i BiH na smirivanje tenzija

630

Šesta sjednica skupštine grada Novog Pazara počela je u 10h. Na dnevnom redu našlo se 38 tačaka.

Odbornik BDZ Sandžaka dr. Admir Muratović imao je primjedbu na zapisnik 5. sjednice.  Prije toga, Muratović je istakao da se na početak sjednice nije trebalo čekati 15 minuta, jer oni koji su htjeli, stigli su na vrijeme.

“Da li se čekalo da prvi ljudi grada dođu? Oni su još jednom pokazali, drugu skupštinu za redom veliku neodgovornost. Čega se plaše, čega se boje? Nisu tu ni danas kada se trebaju rješavati jako bitne stvari za naše građanje. Možda ipak nemaju šta da kažu”, istakao je Muratović.

Nisu dati odgovori na pitanja Kasima Zoranića sa kraja 5. sjednice, pa je Muratović ovom prilikom tražio da se izjasni po tim pitanjima ili da se javno izvini odbornicima BDZ Sandžaka, jer su bili, kako ističe Muratović, brutalno napadnuti tvrdnjama.

“Kada su oni govorili i nas napadali niste ih prekidali, a nas konstantno prekidate u izlaganjima, nemojte više nikad da ste nam uskratili to pravo”, ističe Muratović.

Muratović je iznio 3 dopunske tačke dnevnog reda ispred svoje odborničke grupe.

Prva se ticala veoma lošeg bezbijednosnog stanja u gradu Novom Pazaru, pa je Muratović zatražio da se uvrsti prijedlog o raspravi bezbijednosnog stanja u Novom Pazaru.

Druga dopunska tačka ticala se o raspravi, kako ističe Muratović, pritiska na pojedine ljude u medijima. On je istakao da je nastavljena medijska hajka na Islamsku zajednicu od strane RTV Novi Pazar, te podsjetio da su ne tako davno SDP i SDA vodili rat oko preuzimanja medija, ugrožavajući i živote jedni drugih, bacajući bombe jedni na druge.

Treća tačka dopune bilo je pitanje položaja Bošnjaka u državi Srbiji.

“Vidjeli smo i kakav je stav BNV-a i liste ‘Za Bošnjake, Sandžak i Muftiju’, jedino nismo čuli stav Gradske uprave. Vidjeli smo juče da država u kojoj živimo (Srbija) i država koju osjećamo posebno svojom i prema kojoj imamo poseban senzibilitet (Bosna i Hercegovina) idu jednim putem koji nikako nije u korist nama u Sandžaku. Vjerujem da ćemo svi smoći snage da skupa pozovemo i državu Srbiju i Bosnu i Hercegovinu na smirivanje tenzija, na jednu posebnu vrstu senzibiliteta. Predlažem da uputimo kao grad Novi Pazar i strateški partner BNV-a jedan dopis državnim organima obije države na dijalog pomirenja, na smirivanje tenzija, jer nikom nije u korist oštra retorika”, navodi Muratović.

Odbornik Muratović je upitao odbornike iz vlasti zbog čega “bježe” od odgovora na pojedina pitanja?

“Ja znam da sam ja neprijatan kao postavljač pitanja, ali ja to ne pitam u svoje ime, već u ime svih građana koji se brinu za Sandžak. E pa nije vruća stolica samo kad se jedu ćevapi, nego kad se treba i odgovoriti na neka teška pitanja”, navodi Muratović

Bilo je još par dopunskih tačaka dnevnog reda, koje su uglavnom predlagali odbornici BDZ Sandžaka, a ticale su se problema oko parkinga, vršnjačkog nasilja, problema oko permanentnog isključivanja sa elektro mreže domaćinstava, škola.

 

 

Previous articleBDZ Sandžaka: Vlast da uputi novac ugroženim građanima, a ne da ga rasipa
Next articleOdbornici većine ponovo odbili na razgovaraju o gorućim problemima u Novom Pazaru