Home Rubrike Vijesti Upriličena Večer Kur’ana u Dortmundu

Upriličena Večer Kur’ana u Dortmundu

490

“Elif Lam Mim. Ova Knjiga, u koju nema nikakve sumnje, uputstvo je svima onima koji se budu Allaha bojali, onima koji u nevidljivi svijet budu vjerovali i namaz obavljali i udjeljivali dio od onoga što im mi budemo davali; I onima koji budu vjerovali u ono što se objavljuje tebii u ono što je objavljeno prije tebe i onima koji u onaj svijet budu čvrsto vjerovali. Njima će Gospodar njihov na pravi put ukazati i oni će ono što žele ostvariti”.
U prepunoj dvorani u centru grada Dortmunda održana je večer Kur’ana. Ova manifestacija polahko poprima tradicionalni karakter, jer je drugi put da se održava, a sa tom praksom planira se svake iduće godine. 
Čuvari Allahovog Govora, hafizi iz Sandžaka, Tadžikistana, Egipta, Bosne i Hercegovine ovu večer učinili su nesvakidašnjom.
Gost večeri, kako ovakvim manifestacijama i dolikuje bio je predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić.
Medijski pokrovitelj manifestacije bila je Sandžak Televizija, dok su izvođači ilahija i kasida bili Hor Ummet iz Zemuna i Hamza Škrijelj, izvođač duhovne muzike iz Novog Pazara. 
Večer je svojim milozvučnim glasom otvorio hafiz Abdurahman el Hafiz odlomkom iz Časnog Kur’ana.
U ime domaćina skup je poselamio Nusret Balić, predsjednik IKC Sandžak u Dortmundu zahvalivši se pritom svima koji su svojim prisustvom uveličali ovu večer.
Najmlađi su cvijet ovog džemata, pa su se tako potrudili i da pripreme prigodan program za ovu večer. Recitacijama, ilahijama i kasidama i učenjem Kur’ana dodatno su uljepšali Večer Kur’ana. 
Hor Ummet iz Zemuna ilahijama oduševio je sve prisutne.
Još jedan od gostiju učača bio je hfz Hilmija ef. Redžić. Svojim glasom prisutnima se predstavio odlomkom iz Časnog Kur’ana. 
Imam IKC Sandžak u Dortmundu Haris ef. Kalač jedan je od najzaslužnijih što je ova manifestacija organizirana na najljepši način. Prisutnima je govorio o značaju skupova gdje se spominje ime Allaha dž.š. i Njegovog poslanika Muhammeda s.a.w.s. 

On je spomenuo hadis u kojem se kaže da se ljudi koji se okupe da bi spominjali Allahovo Ime ne vrate svojim kućama, a da im grijesi ne budu oprošteni. 
Ispred gradskog vijeća Dortmunda manifestaciji je prisustvovao Volkan Baran, poslanik u parlamentu Reine i Westfalije. U obraćanju prisutnima istakao je da se ovakve manifestacije moraju često organizirati, a da je IKC Sandžak pravi primjer kako se to fascinantno radi. 

On je istakao važnost očuvanja vjere i tradicije, te da je porijeklom iz Turske i da zna šta znači ta borba i koliko se on u parlamentu bori za to. 

“Od sad ću, nakon što sam vidio sve ovo večeras, više vremena posvetiti posjećivanju vaših džemata, jer ste me zaista oduševili i hvala Vam na tome”, završio je Volkan Baran.
Hor Ummet još jednim blokom ilahija oduševio je prisutne. 
Momak koji je na brojnim svjetskim takmičenjima Kur’ana bio visokopozicioniran, hafiz iz Novog Pazara mladi Faris Dautović prisutnima je srca smirio milozvučnim učenjem ajeta iz Časne Knjige. 
Nakon pauze za osvježenje odlomkom iz Časnog Kur’ana predstavili su se Asmer ef. Ujkanović i kurra hafiz iz Egipta Mustafa Hamis.
Hor Ummet i Hamza Škrijelj izveli su još par ilahija na zadovoljstvo prisutnih. 
Poseban gost iz Egipta bio je kurra hafiz Mustafa Hamis. Autentičnim učenjem Allahovog Govora uljepšao je ovu večer. 
Prisutnima se obratio i gost večeri, predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić. 

On je tom prilikom zamolio Uzvišenog Allaha da bereketom obaspe ovaj skup, te sve one koji su se dobro potrudili da večerašnja manifestacija izgleda fascinantno nagradi najvećom nagradom. 

“Večeras je noć Kur’ana, sa željom da nas Kur’an prati narednu godinu dana. Meni je pripala čast da budem dio Vas”, ističe Muftija, te dodaje da se ova manifestacija razlikuje od svih drugih koje organizira Islamska Zajednica Bošnjaka Njemačke.

Muftija je poručio da su temelji ovoj veličanstvenoj manifestaciji udareni prije skoro dvije godine, te da je obaveza bar da se jednom u godini organizira.

“Večeras su ovdje poštovaoci Allahovog Govora, oni koji nose u svojim njedrima Allahov Govor i koji žude za njim, te uživaju u njegovom interpretiranju. I kada se Allahovo Ime izgovori, njihova srca zatrepere, a iman se uzdiže. Svjedočim i Allaha molim da nam bude Svjedok da smo i večeras uživali u Njegovom Govoru”, kaže uvaženi Muftija.

Sudbina je bila da su svi Sandžaci nestali, a da je ostao jedan, kako reče Muftija, najpripsaniji. 

On je na kraju mubareklisao svima na ovoj večeri, te uručio predsjeniku IKC Sandžak u Dortmundu Nusretu Baliću zahvalnicu ispred FIS-a, a radi studiranja određenog broja studenata.
Na kraju manifestacije milozvučnim glasovima prisutne su još jednom oduševili prof. dr. Haris ef. Hadžić odlomkom iz Kur’ana, te hor Ummet još jednim blokom ilahija.


SANA

Previous articleRedžepović na predstavljanju „Bele knjige 2017“
Next articlePromovisana Drevna Bosna u Balingenu kod Štutgarta