Home Vijesti Muftija Zukorlić za Al-Džaziru u Dohi govorio o stanju u Sandžaku, Bosni...

Muftija Zukorlić za Al-Džaziru u Dohi govorio o stanju u Sandžaku, Bosni i islamskom svijetu

861
0

Narodni poslanik i lider BDZ Sandžaka muftija dr. Muamer Zukorlić gostovao je jučer na glavnom kanalu Al-Džezire u Dohi. Inače muftija dr. Zukorlić predvodi višečlanu delegaciju Narodne skupštine koja ovih dana boravi u toj državi.

U specijalnoj emisiji sa novinarom Muhamedom Dahauom, Zukorlić je razgovarao o brojnim temama: njegovom putu od glavnog muftije do političara i narodnog poslanika, običajima u Bošnjaka, stanju u Bosni i Sandžaku, ali i cijelome svijetu kada su u pitanju muslimani. Bilo je razgovora o Drevnoj Bosni, o Islamskoj zajednici i ustanovama u Sandžaku.

On je kazao da je potrebno mnogo vremena da bi se pojasnila situacija Bošnjaka i muslimana na Balkanu, obzirom da smo suočeni sa ratnim izazovima još od pada Osmanske vladavine, jer su nakon njih ostali živjeti kao manjina pored većine kršćana, iako su starosjedioci i narodi koji su vjekovima žive na Balkanu.

U takvom stanju smo muslimani na Balkanu 200 godina unazad su doživljavali razne nesreće, muke, progone, i živjeli su u konstantnom ratnom stanju koje se završavalo zločinima i genocidima, kazao je Muftija i dodao da, pored svega, Bošnjaci muslimani su ostali tamo u Sandžaku i Bosni gdje žive i dan danas, i nisu napustili svoj vatan.

Voditelj se je interesovao i za autorsko djelo muftije Zukorlića „Drevna Bosna“ čijoj promociji je prisustvovao nedavno u Švedskoj. Muftija je kazao da je porijeklo Bošnjaka nešto što ih je učinilo posebnim, nisu bili niti katolici niti ortdoksi, već su primili islam sa prvim njegovim dolaskom na prostor Bosne i Balkana.

Dr. Zukorlić je govorio i o njegovom ulaskom u Parlament, ali i prethodnom dvadesetogodišnjem radu na poziciji muftije sandžačkog, glavnog muftije i predsjednika Mešihata, te svim dostignućima i razvoju Islamske zajednice u tom periodu, sa posebnim akcentom na razvoj obrazovnih ustanova od vrtića do univerziteta.

Međutim Muftija je govorio o napadima na Islamsku zajednicu koji su dolazili s vani, sa polja politike, te da je upravo to njegov motiv ulaska u politiku, kako bi stvorio dodatni obruč zaštite Islamske zajednice, i svog muslimanskog i bošnjačkog naroda.

Na pitanje novinara Muftija govori i o prvim utiscima na polju političkog angažmana, podcrtavajući problem izgrađene svijesti u narodu da je politika nešto gdje nema moralnih granica, te da na tom polju promoviranje moralnih vrijednosti sa polja politike Muftija često biva nerazumijevan od strane kako kolega političara, tako i naroda, jer su navikli da iz politike dolaze samo nemoralne poruke.

Shodno ratnoj i genocidnoj prošlosti, Muftija je naglasio je da je stanje znatno poboljšano, pomaci su spori i postepeni, ali ipak vidljivi. Istakao je da je njegova politika Pomirenja naišla na razumijevanje kod vladajuće stranke u Srbiji, te da je na tim temeljima i konstruirana saradnja sa njima.

Muftija je komentirao i stanje u islamskom svijetu, istakavši da se muslimani Sandžaka i Bosne osjećaju dijelom islamskog svijeta i umeta, te da nas raduje ako se umet raduje i rastužujue kada umet tuguje, iako se u zadnje vrijeme dešava više tužnih nego radosnih i da nas to sve pogađa.

Muftija je kazao da budno prati sva aktuelna dešavanja u muslimanskom svijetu, ali da je teško pričati o tome, te da čini dovu i nada se iznalaženju izlaza i rješavanju problema.

Mi smo shvatili da je islam ponos i čast, a da se ponosan vjernik ne može se složiti sa poniženjem. To poniženje ne dolazi samo s vana od neprijatelja, već nekad i iznutra od samih nas.

Na kraju razgovora, novinar je prokomentirao da Muftija izvrsno govori arapski jezik, upitavši ga kako je uspio da ga tako dobro savlada i nauči lijepo, tečno, bogato govoriti.

Muftija je kazao da želja postoji još od prvog susreta sa kur'anskim tekstom i željom da isti najdublje razumije, osvrnuvši se na njegovo kasnije srednjoškolsko, ali posebno visoko obrazovanje koje je stekao u Alžiru, gdje je upoznao arapski jezik i ostvario svoju želju da ga savlada u punom kapacitetu.

Pričao je i o svojim prijateljima koji su mu pomogli na školovanju u Alžiru, o svojim profesorima El-Gazaliju, El-Kardaviju i drugima, istakavši da su mu bili inspiracija na njegovom kasnijem angažmanu sa pozicije Muftije da promoviše islamsku misao, uspostavlja i gradi ustanove nauke i znanja.

(Agencija SANA)