Home Vijesti Fehratović: Ugljanin nema legitimitet, BNV pretvorio u privatno vlasništvo

Fehratović: Ugljanin nema legitimitet, BNV pretvorio u privatno vlasništvo

373
0


Šef vijećničkog kluba “Za Bošnjake, Sandžak i Muftiju” i narodni poslanik dr. Jahja Fehratović održao je danas konferenciju za medije povodom stavova, zahtjeva i uvreda koje je Sulejman Ugljanin iznio na posljednjem javnom obraćanju.

Dr. Fehratović istako da vijećnici Liste “Za Bošnjake, Sandžak i Muftiju” nisu prisustvovali posebnoj sjednici Bošnjačkog nacionalnog vijeća jer ne žele da učestvujemo u Ugaljninovom performansu zloupotrebe Vijeća i događaja iz prošlosti. Fehratović navodi da je Ugljanin obesmislio BNV na taj način što zakazuje i održava samo posebne, prigodne i svečane sjednice, dok redovnih sjednica gotovo i da nema.

“Ugljanin nema ni legitimitet ni legalitet u ovom sazivu, i on na ovaj način upravlja vijećem već nekoliko godina. Legalitet nije dobio na izborima, jer su izbori od 2. novembra 2014. godine pokradeni. Podsjećamo da su tada kamere snimile kako na izbornom mjestu Koniče u Tutinu članovi izbrone komisije ubacuju hrpe listića u kutije. Legitimitet je izgubio nakon što nikada nije održao nastavak Druge redovne sjednice Vijeća koja je prekinuta 4. 12. 2014. godine nakon izbacivanja medija i „mobilnih telefona“ sa zasijedanja i falsificiranja odluka kojim je izabrao organe Vijeća. Nedugo zatim je, mimo ustava i zakona, usvojio i Pravilnik prema kome se Vijećnicima Liste „Za Bošnjake, Sandžak i Mufitiju“ zabranjuje prisustvo u prostorijama Vijeća mimo sjednica.” kazao je dr. Fehratović.

On navodi i da je svaka vrsta djelotvornog i konstruktivnog rada nemoguća, jer je Ugljanin BNV pretvorio u privatno vlasništvo koje koristi kao poligon za jačanje ličnih i partijskih interesa, te da mu opozicija treba samo kada želi da partikularne interese predstavi kao opće.

Prava Bošnjaka u Srbiji zavise od Ugljaninove vlastite pozicije

Fehratović podsjetio na broje nedosljednosti u stavovima Ugljanina u prethodne tri decenije koliko je prisutan na političkoj sceni u Sandžaku.

“Oni se uglavnom mogu sažeti u sentenci da za njega prava Bošnjaka u Srbiji zavise od njegove vlastite pozicije, pa kada je na vlasti i ministar u Vladi Srbije, a ne kako on reče srpskoj vladi, prava Bošnjaka u Srbiji nikada nisu bolja, Sandžak nikad neće da se odcijepi; a kada to više nije onda niko ugroženiji od istih tih Bošnjaka i pod hitno treba otcijepiti Sandžak.”

On je iznio nekoliko preciznih citata samog Ugljanina:

– U izjavi za RTS 1992. kaže: „Sandžaku pripada jedna totalna samostalnost. A na teritoriji Bosne nisu nikad te sprske oblasti bile pokrajine.

– Gostujući 2005. godine, dok je bio u savezništvu sa režimom Vojislava Koštunice, na TV Palma rekao je za teritorijalno uređenje sandžaka sljedeće „Ne da se izdvoji, nego nikad da se ne izdvoji. Po čemu da se izdvoji? Ako mi znamo da u Novom Pazaru postoje najstariji ili srpski ili pravoslavni spomenici. A vidimo neke, po meni, ako ne mogu da kažem nenormalne, bar neumesne izjave i teženje da se neko bori za neka otcjepljenja i osamostaljenja država, a idemo u Evropu koja nema granica.“

Ugljanin ostavio Bošnjake na cjedilu

Podsjetio i na događaj iz 1992. godinu.

“Tada je na osnivačkoj skupštini SDA Sandžaka na Gradskome stadionu u Novome Pazaru Ugljanin također izrekao zapaljive riječi i kazao sljedeće: „Zadnji ću ja otić sa ovih prostora, ako se bude išlo. Al  ja vam kažem – nećmo ić! Ovo će biti ili zemlja Sandžaka ili zemlja šehida. Ja vam kažem!” To je vrijeme u kom se i održao referendum o statusu Sandžaka. Dio ove rečenice jeste istinit, Sandžak je postao prostor prebijenih, ojađenih, šikaniranih pa i ubijenih Bošnjaka i šehida. Samo što je Ugljanin prvi pobjegao za Tursku i ostavio narod koji mu je tada povjerovao i to ga je skupo koštalo, možda najskuplje u novijoj historiji. 1999 godine, u drugom odsutnom trenutku za Bošnjake Sandžaka tokom rata na Kosovu, Sulejman Ugljanin je također među prvima pobjegao iz Sandžaka za Sarajevo i ostavio narod na cjedilu.” podjestio je dr. Fehratović.

Fehratović smtara da Bošnjaci poučeni ovim događajima koje su platili vlastitom kožom, više nikada neće nasjesti na jeftinu partikularnu Ugljaninovu zloupotrebu njihovih osjećanja i realnih potreba.

“Ugljanin nema ni moralnog ni političkog prava da više ikada na ovaj način pokušava nahuškati Bošnjake na bilo kakav nerealni potez. Podsjetit ću da je referendum za tzv. Koštuničin ustav iz oktobra 2006. godine, koji Srbiju definira kao zemlju Srba i svih drugih koji u njoj žive, uspio isključivo zahvaljući Sulejmanu Ugljanjinu, tadašnjem gradonačelniku Novog Pazara, koji je falsificirao rezultate. Također Ugljanin je posljednji bošnjački političar koji bi mogao govoriti o četnicima, jer su njegovi narodni poslanici u Skupštini Srbije 22. 12. 2004. godine bili jezičak na vagi, i njihovim glasovima su usvojene Izmjene zakona o pravima boraca, vojnih invalida i članova njihovih porodica kojima su statusno izjednačeni partizani i četnici. Kao što je isto tako njihovim glasovima usvojen i Zakon o regionlanom razvoju 2009. godine kada je Sandžak ostao bez statističkog regiona, a njegovo općine izdijeljene na različite okruge.” navodi dr. Fehratović.

Ugljanin u problemu jer su SDA i SDP jedna opcija

Zahtjevi koje Ugljanin stavlja pred državne organe unaprijed su osuđeni na propast, ističe Fehratović.

“On to zna, i postavio ih je jer zna da će u startu kao nerealni i neosnovani biti odbijeni. Njemu u suštini i nije potrebno njihovo usvajanje, jer mu je cilj da se nađe u centru pažnje i pozicionira pred postojeće izbore bilo još uvijek neizvjesne vanredne parlamentrane bilo sasvim izvjesne za Bošnjačko nacionalno vijeće 2018. godine. Obzirom da se njegova partija utopila u SDP Rasim Ljajića i da su, prema njihovom zajedničkom priznanju, sada jedna opcija i koalacija koja će trajati do Kijametskog dana, a zbog sve jače podrške birača BDZ-u i našem lideru narodnom poslaniku muftiji dr. Muameru Zukorliću zbog dostojnog i dostojanstvenog predstavljanja Bošnjaka i ostvarivanja njihovih prava, Ugljanin ovim pokušava da izgradi kakav takav poseban politički identitet, bez obzira što je on katastrofalan, nerealan i poguban. On na to ima pravo. Ali, nema pravo da to radi u ime i za račun Bošnjaka, koji od takve politike mogu imati samo štetu i zato ih i odbacuju.”

– Nekoliko detalja je vrlo interesantno. Kao osnovu za svoj poziv Ugljanin uzima međunardone konferencije u Hagu, Londonu i Ženevi, i zahtjeva da se prema odlukama tih konferencija iz Sandžaka isele srbijanska policija, sudovi, vojska, tajne službe i dr. Samo na osnovu ovoga možemo vidjeti kako su ovi zahtjevi, i kada bismo ih smtrali ozbiljnim, unaprijed osuđeni na propast. Naime, te konferencije su podrazumjevali cjelovitost Sandžaka, dakle i njegov sjeverni srbijanski i južni crnogorski dio. Premo ovome, Ugljanin traži od srbijanske policije, vojske, sudstva i drugih organa da pod hitno napuste i južni Sandžak, odnosno teritoriju države Crne Gore. Pa, uvažene gospodo, prema ovome, polovini njegovih zahtjeva je već udovoljeno, jer od razdruženja država Srbije i Crne Gore srbijanskih organa tamo nema i oni bi, da ih tamo ima, i zaista bili strano tijelo. Ali ih odavno nema.

– Nadalje, Ugljanin traži hitno formiranje organa Sandžaka. Ne definira kojih, kakvih? Da je ozbiljno mislio da će doći do toga, sigurno bi to pitanje definirao do najmanjeg detalja.

– Zatim, Ugljanin traži da se Sandžak uključi oko razgraničenja sa Bosnom, i napominje da isto tako treba da se razgraniči i sa Srbijom i sa Crnom Gorom. Ne vjerujem da Ugljanin zaboravlja da se Sandžak nalazi na četveromođi. Zašto ne spominje i razgraničenje sa Kosovom, obzirom da nema dileme da ako zagovara odcjepljenje Sandžaka isto tako kao što je i devedesetih govorio poštuje i Kosovo. I još jedna interesantna stvar, neposredno prije ovog preformansa i posebne sjednice Vijeća, Ugljanin se vratio iz službene posjete kosovskim institucijama, gdje se susreo sa najznačajnijim alabnskim političkim predstavnicima. U nekoliko navrata, Ugljanin spominje Albance, Kosovo, pa čak odustaje od traženja uvođenja plavih šljemova i dolaska UN u Sandžak već umjesto njih zahtjeva uvođenje evropskih snaga bezbjednosti, evropskih sudskih organa i tako dalje, da li zato što nam je Euleks jako blizu? Prema našem mišljenju, ovo je možda najopasniji scenarij, i moguće je da Ugljanin ovim želi da Bošnjake stavi između Srba i Albanaca i u Sandžak uvede kosvski problem. Bošnjaci poštuju i Srbe i Albance i ni na koji način se neće miješati u njihov međusobni dijalog, osim ukoliko bude potrebno da u duhu politike pomirenja pomognu njihovom zbližavanju i boljem razumijevanju. Svaki drugi vid guranja Bošnjaka na ovu ili onu stranu same Bošnjake vodi u neizvjesnost.

Nećemo odgovoriti na uvrede

– Na koncu, čuli smo jučer najgnusnije uvrede koje je gospodin Ugljanin izrekao na račun izabranih predstavnika, vijećnika i narodnih poslanika, funkcionera i preko 33.000 birača. Mi nećemo odgovarati istom mjerom. Ni jednu jednu ružnu i tešku riječ nećemo reći ni za jednog niti izabranog predstavnika niti funkcionera a pogotovu ne člana, aktivistu i simpatizera SDA stranke. Samo ćemo razastirati argumente i činjenice, kao što sada činimo.

Također Ugljanin je najstrašnije uvrijedio više hiljada Bošnjaka i građana Sandžaka da su izdajnici, pijuni šafista i četnika. Ovo mu ne smije preći ne kažnjeno, i najmanje što bi SDA stranka morala da uradi jeste da se javno ogradi od ovog stava i izvini svim ljudima u ovim inistiucijama od koji većina časno i pošteno obavlja svoj posao. Vjerujemo da je ovo samo Ugljaninov stav i da nema veze ni sa većinom vijećnika SDA u Bošnjačkom nacionlalnom vijeću niti sa većinom funkcoinera ove partije, a pogotovu ne sa simpatizerima i biračima.