Muftija Dudić: Vakuf je nešto najsvetije što musliman može iza sebe ostaviti

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

U džamiji u Velikoj Župi (Prijepolje) džuma namaz je predvodio i hutbu održao predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić.

Džuma namaz je drukčiji od drugih namaza, ističe muftija, iz razloga jer se samo u džamiji može obaviti. Džuma je kolektivni ibadet koja obavezuje svakog muslimana da bar jednom dođe u džamiju sedmično.

“Činjenje grijeha biva razlogom da ljudska srca zahrđaju, i kako god neko čini grijeh po grijeh, tako se stvaraju mrlje na srcima griješnika i Allahov Zov ne dopire do njijovih srca, jer je hrđaluk toliko uzeo maha u njihovim srcima”, ističe muftija dr. Dudić.

“Preci naši su se odužili”, poručio je Muftija. “Ostavili su mejtep i džamiju i ovdje u Velikoj Župi, uradili onoliko koliko su mogli”.

“Ova generacija koja danas živi smogla je snage da 60 ari zemljišta otkupi i promijeni vlasničku strukturu, zato ja molim Allaha da im podari placeve u Džennetu”, dodao je Muftija.

“Vi ste se odlučili na takmičenje onoga što je Allahu najdraže, a to je činjenje dobra i podizanja Allahovih Kuća”, istakao je Muftija.

Muftija je spomenuo i primjer h. Omera r.a. kada je jedne prilike zakasnio na jedan namaz par minuta, pa je sebe, kako navodi Muftija, kaznio i uvakufio određeni dio zemlje.
“Vakuf je nešto najsvetije što musliman može iza sebe ostaviti”, podsjetio je muftija dr. Mevlud ef. Dudić.

Da bi buduće generacije bile uspiješne moraju se povoditi Allahovom imperativu činjenja dobra i odvraćanja od zla.

Muftija je još jednom mubareklisao vakufsko dobro u Velikoj Župi i proučio dovu zamolivši Uzvišenog Gospodara da sve nagradi Vječnom nagradom, a njihove porodice sačuva svakog zla i iskušenja.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img