Home Vijesti Zukorlić tražio izvještaj od Vlade – Obećani putevi, zločini u Sandžaku i...

Zukorlić tražio izvještaj od Vlade – Obećani putevi, zločini u Sandžaku i pitanje iseljavanja!

381
0

Skupština Srbije završila je danas načelnu raspravu o svih 12 tačaka dnevnog reda, a u nastavku rada premijerka Ana Brnabić i članovi vlade odgovarali na pitanja poslanika. Pitanja prvi postavio narodni poslanik Muamer Zukorlić.

On je od predsjednika Vlade Srbije i ministara zatražio odgovore na pitanja: Kako je moguće da Sandžak nema saobraćajnu prugu, nema gasavod a da su regionalni putevi su Sandžaku su ubjedljivo najgori putevi u cijeloj zemlji. Zukorlić podsjetio i na 2010. godinu i posjetu g. Erdogana i obećanja Tadića i Ljajića da će putevi Novi Pazar-Senica-Tutin biti rekonstruisani ali da do toga nikada nije došlo.

Zukorlić je tri puta upućivao pitanje predsjedniku Vlade i ostalim nadležnim ministrima kada će doći do promjene politike Vlade prema pitanju otmica i ubistava u Sjeverinu, Kukurovićima i drugim mjestima, kada će se žrtvama dati status civilnih žrtava rata i kada će se porodicama nadoknaditi pričinjena šteta.

On je od Vladi Srbije tražio odgovor šta se konkretno čini da se zaustavi migracija- iseljavanje sela prema gradu koja prijeti da ugrozi opstanak.

Turska krivac za loše puteve u Sandžaku?

Odgovarajući na pitanja narodnog poslanika Muamera Zukorlića, ministar Rasim Ljajić označio je Tursku kao krivca za loše puteve u Sandžaku, zbog zahtevanja visoke kamatne stope.

“Tačno je da smo 2010. godine obećali rekonstrukciju puteva Novi Pazar-Senica-Tutin i projekat je urađen ali je problem nastao prilikom finansijske konstrukcije. Turska je postavila previsoku kamatu na kredit. Ona je u tom trenutku bila oko 6,5% što je bilo previše. Također, Turske je zahtjevala da radove izvode turske kompanije. To su neki od razloga zbog čega nije došlo do realizacije ovog projekta” kazao je Ljajić.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, odgovarajući na isto pitanje, rekla je da se u poslednje tri godine u saobraćaj uložena značajna sredstva.  Ona je dodala da se tokom posete turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana razgovaralo o kamatnim stopama i da je za nas neprihvatljivo da one bude u visini od 6,5 ili 5,5 odsto.

„Imamo obećanje da je kamatna stopa ispod 2,5 odsto, to ćemo sačekati. Čekamo pregovore i očekujem da ćemo kao država moći da garantujemo kredit za dalje ulaganje u puteve”, rekla je Mihajlović.

Premijerka bez odgovora o Sjeverinu i Štrpcima

 

Premijerka Vlade Srbije Ana Brnabić nije smogla snage da da odgovor na pitanje procesuiranja ratnih zločina na prostoru Sandžaka. Iako je Zukorlić tri puta tražio odgovor premijerka je to vješto izbjegavala. Do sada, ističe Zukorlić nije bio slučaj da se ijedan predsjednik Vlade pojavi na obillježavanju godišnjice ovih zločina. “Radi se o građanima ove zemlje koji su stradali dok Srbije nije bila u ratu. Ja prosto imam problem i etički i pravno i politički da promovišem politiku pomirenja ako nemamo odgovore na ova pitanja. Za ozdravljenje rana dobro je da se pogledamo u oči i kažemo šta o tome mislimo. I da zajednički pristupimo rješavanju problemu. Te porodice nemaju obeštećenja, te žrtve nisu priznate kao civilne žrtve rata.” kazao je Zukorlić

Gasovod do Tutina početkom 2020. godine

Kad je riječ o izgradnji gasovoda u tom dijelu zemlje, o čemu je Zukorlić takođe upitao, ministar rudarstva Aleksandar Antić istakao je da je projekat izgradnje gasovoda „Aleksandrovac – Tutin” jedan od najznačajnijih projekata u oblasti gasne infrastrukture, te da očekuje da on bude izgrađen do početka 2020. godine.

Antić je naveo da je projekat vrijedan 48 miliona eura, a obezbjediće snadvevanje gasom Kopanoku, Raški, Novom Pazaru, Tutinu.

Kako je rekao, finansiranje za početne aktivnosti je obezbijeđeno, a nosilac tog projekta je Srbijagas.

„U budžetu za 2017. je bila predviđena cifra za garanciju, to će biti u budžetu za 2018. godinu. Očekujemo da će početi građevinski radovi u julu ili avgustu 2018, ugovori su već potpisani, projetkovanje je u toku. Po dinamici trebalo bi da bude završen do kraja 2019. godine, ali ne volim da licitiram sa rokovima, prije bih rekao da će biti gotov početkom 2020. godine”, rekao je Antić.

On je kazao da je donijeta odluka o izradi prostornog plana područja posebne namjene, koji se sada nalazi na ranom javnom uvidu od 30 dana.

Olakšice za život na selu

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović osvrnuo se na pitanje narodnog poslanika Muamera Zukorlića vezano za opstanak na selu, kazavši da se slaže sa njim. Nedimović saopštio da će u budžetu za 2018. godinu određeni iznos sredstava biti namijenjen za sela u kojim su uslovi života otežani. Takođe najavio i veći procenat subvencija za žitelje sela na visokim nadomorskim visinama.

SANA – R.Z.