Home Vijesti Fehratović ministra prosvjete obavijestio o propustima u radu u OŠ “Stefan Nemanja”

Fehratović ministra prosvjete obavijestio o propustima u radu u OŠ “Stefan Nemanja”

364
0

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su danas objedinjenu raspravu po 12 tačaka dnevnog reda, među kojima je set zakona o obrazovanju.

Narodni poslanik BDZ Sandžaka dr. Jahja Fehatović kazao da je Zakon o dualnom obrazovanju veoma bitan za dalji društveni i ukupni razvoj države, pogotovu kada su u pitanju nerazvijeni krajevi, gdje je potreba za obrazovanjem uz rad veoma izražena. On navodi da su eksperti iz BDZ Sandžaka istakli da su raznolikost obrazovanja suštinska komponenta finansijskog uspjeha i nezavisnosti jednog društva.

“Posebno pozdravljam što je u ovom zakonu naglašena veza između dualnog sistema i karijernog vođenja. Jedna od osnovnih primjedbi koja se daje dualnom sistemu je veza sa novim fleksibilnim tržištem rada, pogotovu u kasnijim fazama razvoja pojedinca, kada je on prinuđen da promijeni radno mjesto i preduzeće. Upravo je rješenje za takve slučajeve povezivanje poslodavaca, škole i lokalne zajednice kroz karijerno vođenje i prilagođavanje karakteristikama dualnog sistema. Time mi, u velikoj mjeri ulazimo u modernizaciju odnosa između svijeta rada i svijeta obrazovanja. Budućnost našeg obrazovanja je u procesu obrazovanja za karijeru. Jer će današnji učenici kada se pojave na tržištu rada mijenjati od 3 do 7 zanimanja u toku karijere. Obrazovanje za karijeru mora biti praćeno na nivou države i treba imati značajan podsticaj za očuvanje ljudskih resursa, tako da se mora pratiti na nivou države. A tu jedino Privredna komora može adekvatno implementirati uključivanje poslodavaca u sistem karijernog vođenja. ” kazao je Fehratović.

On je ministra Šarčevića obavijestio o stanju u OŠ “Stefan Nemanja” kazavši da direktor zloupotrebljava položaj i vrši finansijske malverzacije zbog čega trpe učenici i roditelji.

“Među izraženijim takvim primjerima gdje je neophodna brza reakcija ministarstva i prosvjetnih inspektorata jeste Osnovna Škola „Stefan Nemanja“ u Novome Pazaru. Vi ste tu školu skoro i posjetili jer je u njoj trebalo da se realizira donacija od 500.000 eura za rekonstrukciju krova, kišne kanalizacije, grijanja i fasade, od koji je 360.000 eura obezbijedila Kraljevina Norveška, 70.000 Vlada Republije Srbije i 70.000 eura Grad Novi Pazar. Kada ste, vi ministre, posjetili ovu školu sa ambasadorom Norveške njegovom ekselencijom Arne Sanes Bjornstadom bila je postavljena skela za izradu fasade, međutim par dana nakon vaše posjete ta je skela uklonjena i fasada uopće nije urađena. No, veći problem od toga jeste što je direktoru ove škole Edinu Dugopoljcu izgleda malo bilo tih 500.000 eura, pa je učenicima i njihovim roditeljima nametnuo nevjerovatan danak koji do sada ubijeđeni smo niko nikada u našem školstvu nije učinio. Naime, roditelji su kako je to i praksa preko škole poručivali udžebenike i u ratama još prije pola godine i više uplatili cijeli nemali iznos. Možete li da vjerujete gospodine ministre, da do danas dva mjeseca od početka nastave i u periodu svođenja ocjena u prvom tromjesečju đaci ove škole još uvijek nemaju udžbenike. Kada su roditelji tražili da im se vrati novac kako bi djeci obezbjedili knjige, rečeno im je da su njihove pare utrošene za rekonstrukciju škole i da im se ne mogu vratiti.” kazao je dr. Fehratović i pozvao ministra da reaguje i pošalje inspekcijske organe na lice mjesta.

Ministar Šarčević kazao da mu je žao što je na ovakav način saznao za probleme u navedenoj školi. “Menjamo načelnike školskih uprava, zbog propusta je sminjenjen pomoćnik koji je vodio inspekciju. O ovom slučaju ćemo narednih dana razgovarati.” kazao je ministar.