Home Vijesti ZUKORLIĆ: BOŠNJACI PONOVO IMAJU SVOJE DVORCE I PALATE ZNANJA

ZUKORLIĆ: BOŠNJACI PONOVO IMAJU SVOJE DVORCE I PALATE ZNANJA

532
0

SVEČANO OTVARANJE BOŠNJAČKE PALATE, EDUKATIVNO-KULTURNOG CENTRA “AKADEMIA” U MALMEU-ŠVEDSKA

Danas, 14.10.2017. (subota) otvorena je Bošnjačka palata/dvorac, kulturno-edukativni centar AKADEMIA u Malmeu.

Ašere na početku skupa, proučio je Hudr el-Salih iz Malmea.

Prisutnima su se obratili u ime domaćina BNF-a predsjednik Hako Duljević, predsjednik Islamske zajednice u Sandžaku i Srbiji, muftija dr. Mevlud ef. Dudić, u svojstvu izaslanika reisu-l-uleme dr. Husein ef. Kavazovića, predsjednik SBK reisu-l-ulema emeritus dr. Mustafa Cerić, te narodni poslanika u Parlamentu Republike Srbije muftija dr. Muamer Zukorlić.

Muftija Zukorlić je kazao da konačno Bošnjaci ponovo imaju prilike svoju kulturu, tradiciju, znanje i akademizam baštiniti i promovirati u velejepnim dvorcima, onako kako su to nekad činili u Bagdadu, Kordobi i na svakom drugom mjestu.

Muftija je kazao da je sanjao kada će se ovaj trenutak desiti, i da je zahvalan Gospodaru na ostvarenju tog sna.

On je poručio da je ovaj objekat urnek kako u dijaspori trebaju izgledati objekti u kojima se promoviraju islamske i tradicionalno bošnjačke vrijednosti.

Akademik Cerić je veći dio svog obraćanja govorio na arapskom jeziku, zbog prisustva velikog broja predstavnika muslimanskih organizacija iz Malmea. Poručio je da srce, um i ruka trebaju biti u skladu, kako bi čovjek mogao postići uspjeh i činiti dobre stvari na ovom svijetu.

On je kazao da je Dvorac u Malmeu velika sreća i radost za Bošnjake, ali da se ne smijemo opustiti i stati, već nastaviti raditi punim tempom jer je mnogo posla pred nama. Na kraju je poručio – čuvajte djecu, porodicu i jedni druge.

Muftija Dudić je prenio selame od reisu-l-uleme dr. Husein ef. Kavazovića koji nije bio u prilici da prisustvuje svečanosti. On je Bošnjacima u Švedskoj poručio da budu primjerom poštenja, rada, požrtvovanosti, uzoritosti, uz zaključak da je sretna zemlja koja u sebi ima muslimane Bošnjake.

On je uručio posebne plakete za doprinos promociji Islama i Bošnjaštvau dijaspori, Nerminu Širbiću i Elviru Bajraktareviću, glavnim nosiocima ovog projekta.

Duljević je u ime BNF-a uručio Elviru Bajraktareviću zlatnu plaketu BNF za realizaciju ovog projekta, istakavši da je Bošnjački dvorac u Malmeu obraz nas Bošnjaka, a da je Elvir borbom za realizaciju ovog projekta sačuvao obraz svima nama.

Nakon obraćanja presijecanjem vrpce i otkrivanjem ploče sa novim nazivom dvorca – AKADEMIA i zvanično je otvorena BOŠNJAČKA PALATA, EDUKATIVNO-KULTURNI CENTAR AKADEMIA.

Prisutni su uz prigodnu zakusku i posluženje imali prilike upoznati se sa unutrašnjošću dvorca.

 

BNF U ŠVEDSKOJ – NASTANAK I RAZVOJ

 • Bošnjačka nacionalna fondacija u Švedskoj osnovana je novembra 2013.
 • U aprilu 2015. godine, prilikom boravka akademika dr. Zukorlića i dr. Cerića Bošnjacima u Švedskoj, potekla je inicijativa za kupovinu tadašnjeg Hellenskog dvorca u gradu Malmeu, za potrebe akademskih i drugih institucija Bošnjakau Švedskoj i svijetu.
 • U maju 2015. BNF potpisuje ugovor o kupovini dvorca.
 • U junu 2016. održan donatorski iftar na kome su prikupljena početna sredstva za kupovinu dvorac.
 • aprila 2017. godine, glavni nosioci aktivnosti prikupljanja novca i realizacije kupovine, Elvir Bajraktarević i Nermin Širbić obavijestili su javnost da je uspješno okončana kupovina, te da je isplaćen kompletan iznos od 850.000 eura.
 • oktobra 2017. svečano je otvarena BOŠNJAČKA PALATA – kulturno edukatvni centar Bošnjaka zvani AKADEMIA u gradu Malmeu, Švedskoj.

PRISUTNI EMINENTNI GOSTI

Svečanosti su prisustvovali posebni gosti od kojih izdvajamo:

 • Predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa, reisulema emeritus dr. Mustafa Cerić,
 • Generalni sekretar BANU i narodni poslanik u Parlamentu R. Srbije muftija dr. Muamer Zukorlić,
 • Predsjednik IZ-e u Sandžaku i Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić,
 • Akademik BANU Fatmir Bači,
 • Predsjednik BDZ u Crnoj Gori Hazbija Kalač,
 • Predsjednik građevinskog odbora za izgradnju Kapije Pesteri Ferhan Sejdović,
 • Predsjednik Bošnjačke nacionalne fondacije Hako Duljević sa članovima Upravnog odbora BNF-a u Bosni i dijaspori,
 • Predsjednik Sandžačke biznis asocijacije Šefadil Ličina,
 • Predsjednica BKZ u BiH Nurudina Agović,
 • Predstavnici kulturnog političkog i javnog života Bosne i Sandžaka,
 • Predstavnici muslimanskih organizacija u Švedskoj,
 • Predstavnici džemata i nacionalno-bošnjačkih organizacija iz Njemačke, Luksemburga, Austrije, Švajcarske, Holandije, Francuske, Danske, Švedske, Norveške i dr.

Svečani skup uživo je prenosila Al Džezira Mubašir, sa ekipom koju je predvodio novinar Al-Džezire Muhamed Dahau.

(Tekst: Salahudin Fetić, Foto: Anel Nezović / SANA)