Home Vijesti Zukorlić: Bez obzira na političke razlike moramo imati konsenzus oko ključnih nacionalnih...

Zukorlić: Bez obzira na političke razlike moramo imati konsenzus oko ključnih nacionalnih interesa

288
0

„Pregovori Srbije sa Evropskom unijom: Praćenje i izvještavanje o sprovođenju Akcionog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina” bila je tema okruglog stola koji je održan danas u organizaciji Akademske inicijative „Forum 10“ i Misije OEBS-a u Srbiji.

Učešće na okruglom stolu uzeo je predsjednik Odbora za obrazovanje i nauku u Skupštini Srbije, narodni poslanik dr. Muamer Zukorlić koji je istakao da ostvarivanje manjinska prava Bošnjaka zavisi od više faktora.

“Prvi jeste koliko će Bošnjaci kroz svoje političke i društvene predstavnike uspeti da se izbore za prava svog naroda, drugi jeste mjera u kojoj će predstavnici vlasti u ovoj državi imati spremnosti da to prihvate. Ono što nas uslovljava EU je tek treći faktor.” kazao je Zukorlić dodajući da se mora promijeniti hipokritički pristup “hajmo mi zadovoljiti formu, a za ostalo ćemo lahko”.

Zukorlić dodaje da svako ko hoće da ima pun moralni kapacitet, to zahtjeva promjenu.

“Moralni kapacitet ne postoji ako ne pođemo od sebe. Ako mi kao Bošnjaci ne uradimo svoj dio domaćeg zadataka jako malo kapaciteta imamo da od državnih institucija tražim promjenu i unapređenje. Kada god smo imali slučaj da je od strane nekog državnog organa brutalno kršeno neko pravo Bošnjaka mi smo imali činjenicu da je to realizirano na pukotinama naših unutarnjih raskoraka. I sve dok ključne tri partije razbijene i dok se nadgornjavaju, borba za prava neće doći do institucijama a mi ćemo između sebe trošiti energiju.” dodaje on.

Zukorlić je pozvao prisutne na konsenzus oko ključnih nacionalnih interesa,  apelovao i ostale kolege narodne poslanike da zajedno djeluju na ovom polju.

“Ono što bi nama bilo jako nužno da probamo napraviti trzaj da počnemo vježbati minimalnu, nužnu, civilizacijsku kulturu komuniciranja. Ne moramo da se volimo, možemo imati različita partijska mišljenja ali treba da pokušamo na ovakvim prilikama da dođemo i da imamo minimum jedne kulture razgovora, kulture dijaloga gdje ćemo izbjeći uvrede i polako graditi nešto što se zove elementarna politička kultura komuniciranja pa govoriti ovdje o onome što je zajednički interes i što je nužno.  Minimum koordinacije među ključnim političkim faktorima u Sandžaku je neophodna jer evo sad smo u prilici da imamo u Skupštini šest narodnih poslanika iz reda Bošnjaka to je veoma respektabilna grupa ali je ona kao bošnjačka potpuno neprimjetna. Gdje smo raspoređeni 2-2-2 i gdje je pat pozicija i gdje svako može sa svakim drugim ali kad je potrebna interna saradnja među Bošnjacima tu nema ni minimuma sposobnosti i to govori koliko olakšavamo onima koji ne žele da se unaprijede prava bošnjačke nacionalne zajednice. ”

Zukorlić je pozvao i Bošnjačko nacionalno vijeće da primijene koncept dijaloga a ne preglašavanja u svom radu.

“Sve bi ovo bilo lakše ukoliko bismo u BNV dobili atmosferu koja ne bi bila onakva kakva je sada. A to znači da se i tamo stvari dešavaju formalno. Tamo se traži podrška svih vijećnika samo kada je nešto prebitno da se pošalje slika kako eto cijelo BVN to hoće. Nema minimum ambijenta dijaloga i razgovora jer BNV jeste po meni tijelo kao polje gdje bi se susrele različite političke opcije i različita viđenja, tijelo u kojem bi se mnogo više razgovaralo nego preglasavalo i tijelo gdje treba da se uključimo svi kako bi ono zasijalo u pravo sjaju ali tu glavnu odgovornost snose oni koji imaju većinu i koji drže kormilu. Da se napravi ambijent u kome će se imati kapaciteta da se čuje različito mišljenje, da se sluša polemika i da se nakon svega toga izlazi sa nekim minimum zajedničkog stava sa onim što se bi se zvalo zajednički nacionalni interes kada su prava Bošnjaka u pitanju.” navodi Zukorlić.

Zukorlić je prisutne obavijestio i da će Odbor za obrazovanje u Skupštini Srbije uskoro održati sjednicu javnog slušanja gdje će tema biti obrazovanje pripadnika nacionalnih manjima i gdje će biti pozvani predsjednici svih nacionalnih savjeta i gdje će imati priliku da pred Odborom iznesu primjedbe jer će Odbor biti direktno uključen u profiliranje pravnih normi. On je kao Bošnjak posebno pozvao BNV da se aktivno uključi u rad i saopšti informacije, sugestije i primjedbe kako bi na vrijeme reagovali i popravili zakone koji se trebaju usvojiti. On je dodao i da su im vrata Odbora otvorena i da je spreman za saradnju.

Iako su bili pozvani okruglom stolu nisu prisustovali: Sulejman Ugljanin, Enis Imamović, Bajro Gegić, Muhedin Fijuljanin, Muamer Bačevac, Esad Džudžo, Denis Mavrić kao ni predsjednici sandžačkih opština i gradova: Nihad Biševac, Hazbo Mujović, Dragoljub Zindović, Lazar Rvović, Radosav Vasiljević.