Potpisan ugovor o obnovi Hamama u Novom Pazaru (Foto)

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Danas su u zgradi Općine Novi Pazar predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić, generalni direktor Vakufske direkcije Republike Turske Adnan Ertem i gradonačelnik Novog Pazara Nihad Biševac potpisali Sporazum o namjeri saradnje između Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, Vakufske direkcije Republike Turske i Grada Novog Pazara u vezi s projektom restauracije Gazi Isa-begovog hamama u Novom Pazaru.

“Ovo je vrlo značajan dan. U prisustvu dvojice predsjednika, predsjednika Srbije Aleksandra Vučiča i predsjednika Turske Redžepa Erdogana potpisano je nekoliko sporazuma. Sporazum koji se tiče Islamske zajednice je najvažniji potpisani sporazum a odnosi se na se  rekonstrukcije Isa-begovog hamama iz XV vijeka. Jako dugo smo radili na ovom projektu i evo danas sa generalnim direktorom Vakufske direkcije Turske potpisali ugovor o rekonstrukciji.” kazao je muftija Dudić napominjući da je direktor Vakufske direkcije Rijaseta BiH Senaid Zajimović svo vrijeme posredovao i bio uključen u dogovaranje ovog Sporazuma.

Muftija Dudić je dodao da je prisustvom predsjednika Turske potpisivanju sporazuma poslata važna poruka kojom su potvrđene ranije prijete ovlasti šejhu-l-islama iz Istanbula na Rijaset IZ, odnosno na reisul-ulemu 1878. godine posredstvom menšure i prenošenje vjerskih ovlasti reisul-uleme putem murasele na muftije, Mešihat i predsjednika Mešihata.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img