Home Vijesti Održan protest u Tutinu – Zatražena pravda za Fahrudina i maksimalna zatvorska...

Održan protest u Tutinu – Zatražena pravda za Fahrudina i maksimalna zatvorska kazna za ubicu

318
0

Uprkos kiši i hladnom vremenu preko hiljadu građana Tutina ali i ostalih sandžačkih gradova prisustvovalo je danas mirnom protestnom skupu koji je održan na gradskom trgu u Tutinu zbog ubistva Fahrudina Skarepa koje je počinio pripadnik policije R. Bjeloica.

Ispred organizatora skupu se obratio predsjednik NVO “Zambik” g. Naser Batkić koji je istakao da teror od strane policije traje od još od 1990. godine te da su mediji širili lažne informacije. “Mediji su danima unazad prenosili pogrešne informacije o ubistvu Skarepa. Ovdje sa nama je treba biti svjedok Omerović Mirsad koji je te noći bio u automobilu sa Skarepom kako bi javno kazao istinu i šta se dogodilo te noći. Međutim, Tužilaštvo je direktono preko policije dalo nalog da se baš danas u 14 časova javi u Sud kako bi dao izjavu i kako ne bi danas bio na protestu kako bi kazao istinu.” navodi Batkić.

Na protestu iznijeli da imaju sedam zahtjeva koje traže: da se ispita pozadina ubistva Fahrudina Skarepa, da se ubica osudi na maksimalnu kaznu zakona, traže da se pokrene krivična prijava i podigne optužnica protiv svih saučesnika koji su odgovorni za ovaj zločin, traže od Tužiteljstva da preduzmu sve zakonske mjere za proširenje optužnice, zatim traže hitnu smjenu načelnika PU u Tutinu Nermina Zećirovića, zatim smjenu komandira Saše Čavica. Traze odgovor Tužisaštva u Novom Pazaru zašto nisu zatvoreni saučesnici ubistva Skarepa jer ugrožavaju bezbjednost građana, te sakrivaju dokaze.

Organizatori zatražili i javno izvinjenje od ministra policiji Nebojše Stefanovića zbog izjave u kojoj je, kako navodi Batkić, štitio ubicu a napao žrtvu.

Na kraju je proučena dova za rahmetli Fahrudina Skarepa i sve druge koji su ubijeni tokom policijskih akcija.

Protestu je prisustvovala i delegacija BDZ Sandžaka predvođena predsjednikom stranke, narodnim poslanikom dr. Jahjom Fehratovićem.

izvor: SANA