Home Vijesti U toku Skupština Grada Novog Pazara – Odbijeni prijedlozi i primjedbe opozicije

U toku Skupština Grada Novog Pazara – Odbijeni prijedlozi i primjedbe opozicije

314
0

Počela peta sjednica Skupštine Grada Novog Pazara. Na sjednici predviđeno 15 tačaka dnevnog reda. Od ukupno 47 odbornika prisutno je 37. Primjedbi na zapisnik sa prethodne sjednice imao je dr. Admir Muratović  koji je pohvalio predsjednicu Skupštine koja kontinuriano dostavlja zapisnik na bosanskom jeziku, a potom istakao povredu po članu 137 gdje je kako je rekao, javnosti upućeno da mediji imaju pravo pratiti ali da moraju poštovati objektivno medijsko izvještavanje, te dodao da je iz RTV NP na prethodnoj sjednici izvještavanje bilo nekorektno.

Odbornica dr. Lukac Zoranić istakla povredu člana 111. Zapisnik o radu Skupštine, osvrnuvši se na diskusije po tačkama dnevnog reda, tražeći da u zapisnicima stoje prijedlozi. Primjedbu imao i odbornik dr. Mustafa Fetić koji je ukazao na pogreške upisane u zapisniku, osvrnuo se na ono sto je on predložio, uz primjedbu dodao i da bi trebalo precizno i jasno biti upisano koji je odbornik nešto kazao uz citiranje. Primjedbu imao i odbornik Edin Zećirović koji je istakao sličan problem, a tiče se zapisnika, istakao je Zećirović. On je dodao da mišljenja i stavovi za koje se bore trebaju uči u zapisnik, jer preciznost je suština. Primjedbe odbornika BDZ Samdžaka u cjelosti od strane koalicione većine nisu podržane.

Za dopunu dnevnog reda riječ je imala dr. Lukač-Zoranić: Da Skupština grada pozove direktore javnih preduzeća da daju otkaz zbog neadekvatnog obnašanja posla, pozivajući se na članove zakona.

Odbornik dr. Fetić za dopunu dnevnog reda predlozio: Izgradnju škole u naselju Šutenovac i pitanje konstituiranja komisije za odnose za vjerske zajednice, uz to naveo problem vjeroučitelja.

Odbornica dr.Misala Pramenković za dopunu navela: Pitanje implementiranja projekta dodjele besplatnih udžbenika za treće i svako naredno dijete, a kao objašnjenje navela da je ovo projekat Ministarstva prosvjete, međutim, postoji problem, jer djeca ne dobijaju udžbenike.

Za dopunu dnevnog reda obratio se odbornik Zećirović: Donošenje odluke o zabrani trošenja budžetskih sredstava za koncerte pjevača koji dolaze van teritorije Novog Pazara, on je istakao da elitna muzička škola u Novom Pazaru prepuna je talenata koji će sa dostojanstvom izaći na binu. Drugi prijedlog g. Zećirovića bilo je stavljanje van snage završni račun za 2016. godinu. On je predložio i donošenje odluke o stavljanju van snage plana kapitalnih investicija za 2016. godinu kao i donošenje plana kapitalnih investicija za 2017. godinu. Zećirović predložio i realizaciju projekta i donošenje strategije o izgradnji zaobilaznice oko Novog Pazara kao i projekat izgradnje javnih garaža na teritoriji Novog Pazara.

Odbornici BDZ Sandžaka i jedan odbornik SDA Sandžaka zatražili i da se raspravlja o skrnavljenju kostiju na lokaciji Hadžet kod Opšte bolnice kao i o propustima u novopazarskim školama u toku male mature.

Sve navedene prijedloge vladajuća većina je odbila.

SANA – Dž.Dž