Home Vijesti PRONAĐENI POSMRTNI OSTATCI ISPOD GRADSKOG TRGA U BIJELOM POLJU

PRONAĐENI POSMRTNI OSTATCI ISPOD GRADSKOG TRGA U BIJELOM POLJU

276
0

Ponosno Bijelo Polje, nekada Akova, kulturoški centar sandžačkog regiona prije komunizma. Za vrijeme komunizma arheološki devastirano, vjerski i nacionalno zarobljeno. Nakon komunizma slavna uloga i slavna slika Bijelog Polja kojim je odisala bošnjačka kultura na svaki način se uništava. Lijepe čaršijske ulice tada prekrivene kaldrmom, prekrivene su monotonim asfaltom. Čaršijski dućani su nestali, džamije iz centra grada uništene i nikada obnovljene. Na vakufskom zemljištu je danas većina javnih ustanova općine. Muzej, Viši Sud, klub Uskok, veći dio trga. Ono što je prethodnih dana uzdrmalo javnost jeste pronalazak posmrtnih ostataka ispod gradskog trga. Mezarje u centru grada prvo je prekriveno asfaltom, pa beton pločama, a na kraju i debelim mermerom. Ono što su brojni građani naslućivali, sada se i desilo. Godinama su svakog dana građani, znajući i ne znajući gazili po mezarju predaka, navodi muftija sandžački hfz Abdurrahman ef. Kujević, koji dodaje da je izgraditi nešto na groblju haram, pa makar se radilo i o džamiji.

Predsjednik BKZ-a u Bijelom Polju Semir Hodžić ističe da su Bošnjaci još jednom svjedoci genocida u kontinuitetu.

Predsjednik opštinskog odbora BDZ-a u Bijelom Polju Samir Guberinić istakao je da kada se želi uništiti jedan narod i zatrijeti mu se sjeme postojanja, onda se prvo unište njegovi mezari.

Kompletnu emisiju o pronalaženju posmrtnih ostataka na gradskom trgu u Bijelom Polju pogledajte u emisiji Tema Dana odmah nakon Dnevnika.

SANA – H.Š.