Home Vijesti NEPRAVDA PREMA VJEROUČITELJIMA ISPRAVLJENA U PRIJEPOLJU I PRBOJU I NOVOJ VAROŠI

NEPRAVDA PREMA VJEROUČITELJIMA ISPRAVLJENA U PRIJEPOLJU I PRBOJU I NOVOJ VAROŠI

329
0

Nakon dugogodišnje borbe na svim nivoima, sigurnim koracima ispravlja se nepravda prema vjerouciteljima jedine legalne i legitimne IZ-e u Srbiji, Mešihata IZ-e.  Naime, pod uticajem prethodne vlasti koja je i bila inspirator formiranja paravjerske tvorevine, ne bi li urušila jedinstvo Islamske zajednice, iz godine u godinu, sukcesivno, vjeroucitelji sa spiska Mešihata IZ-e u Srbiji udaljavani su iz nastavnog procesa. Angažovanjem u Parlamentu Srbije predsjednika Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informaticko društvo, muftije Muamera Zukorlica dobrim dijelom uklonjena je nepravda prema vjerouciteljima i IZ.

U Prijepolju, Priboju i Novoj Varoši direktori škola i predstavnici vlasti nisu podlegli uticaju i pritiscima pojedinih lokalnih i državnih mocnika koji i dalje žele da se u procesu nastave nadu osobe sa spiska paravjerske i nelegalne tvorevine. Glavni imam medžlisa u Novoj Varoši Ismet ef. Bihorac istice da vlast u tom gradu, kao i direktori škola nikada nisu doveli u pitanje legitimnost Mešihata IZ-e u Srbiji kao jedinog legalnog predstavnika muslimana.

U Priboju vlada ista situacija kao i u Novoj Varoši. Predsjednik medžlisa IZ-e u Priboju Harun ef. Eminagic sa zadovoljstvom istice da taj medžlis nikada nije imao problem ove vrste.

Glavni imam medžlisa IZ-e u Prijepolju i covjek koji je bio zadužen za proces vjeronauke u Prijepolju i Brodarevu Aref ef. Durakovic istakao je da su najvecu ulogu u ispravljanju nepravde prema vjerouciteljima imali narodni poslanik Muamer Zukorlic, kao i borba kako njega i njegovog kolege Fehratovica u Parlamentu Srbije, tako i Mešihata IZ-e u Srbiji na svim nivoima, ali i predstavnika najjace bošnjacke partije u vlasti Prijepolja BDZ Sandžaka na lokalu.