Home Rubrike Vijesti Odbor za obrazovanje usvojio 17 amandmana na Prijedlog zakona o visokim obrazovanju

Odbor za obrazovanje usvojio 17 amandmana na Prijedlog zakona o visokim obrazovanju

381

Odbor Skupštine Srbije za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo usvojio je danas 17 amandmana od podnijetih 326 na Prijedlog zakona o visokom obrazovanju, od kojih je šest na koje je Vlada Srbije dala saglasnost.

Predsjednik Odbora Muamer Zukorlić je rekao da je i Odbor podnio 11 amandmana na prijedlog zakona, a neki od njih se tiču Nacionalnog savjeta za visoko obrazovanje, odnosno toga ko će predlagati članove tog savjeta.

“Predlaganje članova Nacionalnog savjeta za visoko obrazovanje će se vršiti iz više pravaca. Članove će imenovati Konferencija akademija i visokih škola, KONUS, Privredna komora i Ministarstvo prosvjete. Također, Upravni odbor akreditacionog tijela biće uvećan sa pet na sedam članova koje će predlagati različitih faktori” kazao je Zukorlić.

Prijedlogom zakona o visokom obrazovanju akreditacije fakulteta obavljaće Nacionalno tijelo za akreditaciju, biće donijeti novi standardi i uveden postupak žalbe.

Biće formiran Savjet poslodavaca na svakoj visokoškolskoj ustanovi, koji će predstavljati “vezu visokog obrazovanja i privrede”.

Ministarstvo prosvjete će utvrđivati-donositi odluke o javnosti isprava koje izdaju visokoškolske ustanove.

Ministar prosvjete Mladen Šarčević rekao je da su za Ministarstvo prihvatljivi amandmani koje je predložio nadležni odbor.

Previous articleOdržan prvi Hidžretski turnir – Rajčinoviće pobednik, proglašeni i najbolji pojedinci
Next articleOdbor usvojio 17 amandmana, smanjene nadležnosti KONUS-a