Muamer Zukorlić pozvao direktore škola da ne podliježu pritiscima lokalnih moćnika

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

 

Prema informacijama pojedinaca koji su se obratili narodnom poslaniku i predsjedniku Odbora za obrazovanje, nauku i tehnološki razvoj muftiji Muameru Zukorliću, pojedini direktori škola bili su pod otvorenim pritiskom i prijetnjama lokalnih moćnika, a vezano za odluke o vjeroučiteljima.

„Nakon što su vjeroučitelji jedine legalne i legitimne IZ-e vraćeni na spisak Ministarstva prosvjete, tema je prebačena kod direktora koji odlučuju koje će vjeroučitelje angažovati. Javnosti je već poznato da je u toku promjena zakona, gdje će izbor direktora teći tako što će sa lokala i iz škola biti samo predlagani direktori, a da će ministar obrazovanja donositi konačnu odluku. Time će se u značajnoj mjeri direktori zaštiti od mobinga i drugih pritisaka kojima su bili izloženi proteklih godina, jer su kroz brojne manipulacije bili izloženi pritiscima od strane lokalne samouprave i političkih struktura na lokalu, što je bilo izuzetno štetno za kvalitet obrazovanja i rad u školama. U Novom Pazaru se to odigravalo posredstvom kriminalnih i tajkunskih krugova, a škole su ucjenjivane tim dotacijama koje dolaze od strane lokalne samouprave“, navodi muftija Muamer Zukorlić.

Zukorlić savjetuje direktore škola da ne podliježu ovakvim pritiscima, jer će od sada biti zaštićeni.

„Ja savjetujem direktorima da ne podliježu ovakvim pritiscima, da se još malo strpe, jer mislim da će tokom naredne sedmice zakon biti usvojen i da oni nemaju razloga da strahuju.  Ovo je još jedan doprinos BDZ Sandžaka, a sve u cilju slobode i stvaranju ambijenta u kome će zaista kvalitet biti dominantan“, ističe Zukorlić.

Od velike važnosti je, zaključuje Zukorlić, da se svi uvežu, kako roditelji i učenici, tako i direktori, oni časni, kojih ima više, smatra Zukorlić, a sve u cilju da se ne dozvoli da korumpirana, kriminalizovana i politizovana manjina, kako kaže, dominira.

 

SANA – H.Š.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img