Home Vijesti Zukorlić izvijestio Skupštinu – Odbor usvojio prijedlog novog zakona o obrazovanju

Zukorlić izvijestio Skupštinu – Odbor usvojio prijedlog novog zakona o obrazovanju

252
0

Poslanici Skupštine Srbije počeli su danas razmatranje Vladinih prijedloga zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i zakona o visokom obrazovanju.

Predsjednik Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo Muamer Zukorlić je narodne poslanike izvijestio o radu Odbora kazavši da su prijedloge prihvatili u načelu ali i da su ukazali na stvari koje su od velike važnosti za budućnost obrazovanja.

“Imali smo praksu da uposlenici pojedinih univerziteta odlučuju o sudbinama drugih univerziteta, odnosno odlučuju o tome koji će univerzitet dobiti akreditaciju. Također, pitanje trokuta koji je do sada u značajnoj mjeri dominantan u odlučivanju na polju visokog obrazovanja a to je relacija Konferencija univerziteta, Savjet za visoko obrazovanje i Komisija za akreditaciju. Mi ovdje imamo punu kontrolu od jedne interesne zajednice gdje imamo nekoliko ljudi koji odlučuju o svemu, od prijedloga do imenovanja i donošenja odluka.”

Zukorlić navodi da se ovom problemu raspravljalo na Odboru ali i da postoji spremnost da se u Skupštini kroz amadmane otklone ovi nedostaci kako bi imali najbolji mogući zakon.

Što se zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja tiče Zukorlić navodi da je Odbor tu imao manje primjedbi. Te da se uvode novine u sistemu upravljanja i rukovođenja ustanovama, pa će direktori biti birani isključivo na osnovu kompetencija a ne prema partijskoj osnovi kako je do sada bio slučaj a posljednju riječ pri izboru davaće ministar.

Kada je riječ o Preijdlogu zakona o visokom obrazovanju, predviđeno je da je uslov za rangiranje za upis u narednu studentsku godinu na teret budžeta 48 ESP bodova.

Takođe, taj akt predviđa formiranje Savjeta poslodavaca na svakoj visokoškolskoj ustanovi, kako bi se uspostavila veza visokog obrazovanja i privede.

Prijedlogom zakona daje se prilika nastavnicima, istraživačima i studentima da osnivaju “spin-of” i “start-up” kompanije, kao i mogućnost angažovanja u nastavi eksperta iz privrede.

Predviđa se i uvođenje kratkih programa studija i studija uz rad koji omogućavaju sticanje praktičnih znanja i vještina u skladu sa potrebama tržišta rada.

Kroz jedinstveni informacioni sistem prosvjete uvode se registri akreditovanih studijskih programa, zaposlenih i studenata, kojima se dodjeljuje Jedinstveni obrazovni broj za praćenje napretka u visokom obrazovanju i osnova za uvođenje novog sistema finansiranja.

Prijedlogom zakona o visokom obrazovanju značajno se unapređuje sistem akreditacije kroz osnivanje Nacionalnog tijela za akreditaciju, uvode se novi standardi, kao i postupak žalbe i procedure za izdavanje dozvole za rad i upis studenata tek nakon završene akreditacije.