Home Vijesti Zukorlić oštro kritikovao pojedine odredbe predloženog Zakona o visokom obrazovanju

Zukorlić oštro kritikovao pojedine odredbe predloženog Zakona o visokom obrazovanju

373
0

VIDEO:
https://www.youtube.com/watch?v=CpwMmhGfzPo&feature=youtu.be&t=1h11m9s

Danas je u Narodnoj skupštini Republike Srbije održana 14. sjednica Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo.

Na dnevnom redu sjednice kojom je predsjedavao predsjednik Odbora muftija Muamer Zukorlić, našli su se u načelu :

– Prijedlog zakona o visokom obrazovanju i

– Prijedlog zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja,

koje je podnijela Vlada.

Predsjednik Odbora muftija Muamer Zukorlić je pohvalio značajno uloženi trud na izradi zakona i kazao da je značajno da u odboru postoji glas i pozicije i opozicije, kako bi se kvalitetnim i konstruktivnim dijalogom dobilo na kvalitetu.

On je oštro kritikovao pojedine odredbe predloženog zakona te da će predložiti amandmane na iste članove zakona.

„Najveći nedostatak ovog zakona“, kazao je Muftija „jeste što je ministar bio vezanih ruku od strane radne grupe koja je pisala ovaj zakon, a koju su činili univerzitetski profesori i samo jedan predstavnik Ministarstva, gdje su oni sve to pozlatili, ali ponajviše sebe ugradili“.

Predsjednik Odbora Zukorlić je kazao da, iako na prvi pogled lijepo zvuči termin akademske zajednice,  se tu radi o monopolu iste jer u praktičnom smislu ona znači nekoliko ljudi ili rektorokratiju, „gdje imamo nekoliko rektora koji drže glavne konce i pale i žare poljem visokog obrazovanja“ kaže Muftija Zukorlić i dodaje da su „to ključni nedostaci predloženog materijala o kojima se trebamo pozabaviti i ispraviti kroz amandmane“.

Jako je važno da cijela akademska zajednica Srbije ne kleči Beogradskom univerzitetu, jer to sprječava razvoj drugih univerziteta, dodaje narodni poslanik Zukorlić ističući da se „pitanje KONUS-a mora revidirati, jer na ovaj način Beogradski univerzitet samostalno uz pomoć još jednog ili još jednog korumpiranog privatnog, donosi sve važne odluke odakle kreću svi prijedlozi pa i onaj za sastav Savjeta za visoko obrazovanje“.

On je prokomentirao optužbe poslanika Boška Obradovića na račun predloženog teksta „da Ministar želi da poklopi kompletan sistem obrazovanja i podredi ga Vladi“, kazavši da je situacija sasvim suprotna od izrečene, tj. da Ministarstvo Vladi novim zakonom smanjuje ovlasti i suverenitet, u korist akademske zajednice koja dobija primat.

Muftija je delegirao i drugi problem, a to je pitanje Akreditacione komisije ili tijela: „Jedan od razloga što žurimo sa usvajanjem ovog Zakona što imamo posebne uvjete od evropskih asocijacija za obrazovanje koji su posebne primjedbe dali na: sukob interesa kod akreditiranja univerziteta gdje profesori jednog univerziteta odlučuju o sudbini i postojanju drugog univerziteta i druga primjedba u kojoj podvlače da Akreditaciona komisija mora biti nezavisna, u vidu agencije ili nekom drugom obliku.“

On je kazao da nije normalno ovoliku koncentraciju moći ostaviti, ne u rukama akademske zajednice, već u rukama jedne interesne zajednice, jer imamo izbačenu državu, Vladu i Ministarstvo, a kamo li Parlament iz visokog obrazovanja. „Tu se mora uspostaviti balans. Kao što se mora uspostaviti balans u Savjetima univerziteta u kojima više ne smiju biti većina upošljenici tog univerziteta gdje oni odlučuju kako da potroše pare koje je dala Vlada. To je katastrofa. Ni u jednoj naprednoj zemlji to nema.“, kazao je Muftija na kraju i dodao da će podržati Zakon, jer vjeruje da se njegovi nedostaci mogu popraviti amandmanima, kako nebi ometali i odugovlačili dalje usvajanje.

Sjednici je prisustvovao i predložene zakone članovima Odbora obrazložio ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

Ministar je naveo da Prijedlogom zakona o visokom obrazovanju nastoji da se obezbijedi sticanje funkcionalnog znanja i kompetencija svršenih studenata, unaprijedi informacioni sistem u oblasti visokog obrazovanja, kao i da se unaprijedi autonomija univerziteta i učešće studenata u donošenju odluka. Ministar Šarčević se posebno osvrnuo na značaj boljeg povezivanja privrede i visokog obrazovanja istakavši da je predviđena mogućnost da visokoškolske ustanove osnuju privredna društva, radi komercijalizacije naučnog rada i kulturnog stvaralaštva, te da je predviđeno uvođenje Nacionalnog tijela za akreditaciju.

Tokom rasprave, članovi Odbora su istakli značaj visokog obrazovanja za društvo i značaj njegovog dobrog povezivanja sa privredom. Iznijeli su mišljenja o predloženim zakonskim rješenjima.

Obrazlažući Predlog zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević istakao je da se njim teži povećanju odgovornosti svih učesnika u obrazovno-vaspitnom sistemu, podizanju kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, osiguranju kvaliteta nastavničke profesije i rada stručnih saradnika, a najvažnije – postizanju optimalnih rezultata u svakoj od etapa obrazovanja i vaspitanja.

Nakon rasprave, članovi Odbora usvojili su u načelu Predlog zakona o visokom obrazovanju i Predlog zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

Sjednici su pored predsjedavajućeg prisustvovali sledeći članovi i zamjenici članova Odbora: Ratko Jankov, Olena Papuga, doc. dr. Mihailo Jokić, dr. Vladimir Orlić, prof. dr. Žarko Obradović, Fatmir Hasani, Nataša Jovanović, Đorđe Kosanić, Miletić Mihajlović, prof. dr. Marko Atlagić, Milena Bićanin, Marko Parezanović, prof. dr. Žarko Korać i mr. Aleksandra Jerkov, kao i narodni poslanik Boško Obradović.

(SANA)