Home Vijesti Zukorlić – Turska je velika sila i mogla bi pomoći projektu autoput...

Zukorlić – Turska je velika sila i mogla bi pomoći projektu autoput Sarajevo-Novi Pazar

380
0

Gostujući u emisiji “Pretres” na Sandžak televiziji, narodni poslanik muftija Muamer Zukorlić kazao da presjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i članom predsjednišva BiH Bakirom Izetbegovićem imao razgovore na temu izgradnje autoputa Sarajevo-Novi Pazar-Beograd. 

Zukorlić istakao da je delegiranje tog pitanja bila tzv utopija. Sada, godinu i po dana poslije to je pitanje razgovora najviših zvaničnika Srbije, Bosne i Turske. Neposredno pred dolazak Vučića u Sarajevo Zukorlić je održao sastanak sa njim. Zukorlić je tada insistirao na dvije ključne stvari. Prva je ponavljanje Vučića da ništa neće učiniti kako bi ugrozio suverenitet Sarajeva i Bosne a druga da trasa autoputa ide preko Sandžaka, dodajući i da je interes Republike Turske da finansira autoput koji će jednim svojom dijelom prolaziti kroz Sandžak.

“Ja sam siguran da kada bih ja bio u prilici da ubjeđujem Erdogana koji treba da da novac za to, mislim da bi on to prihvatio. Pogotovo što je kurturloški interes Turka, ilustrativno rečeno da klanjaju sabah u Istanbulu, podne u u Novom Pazaru a akšam i jaciju u Sarajevu.”

Zukorlić je dodao i da je istina da je jedno bilo zahlađenih odnosa između njega i turskih zvaničnika a razlog tome bio je što su neki turski visoki zvaničnici podržali agresiju na Islmasku zajednicu.

“Ključni dvojac koji je podržavao razbijanje IZ-e Ahmed Davutoglu i Mehmed Gormez su smijenjeni, što je dobra vijest. Još jednom se pokazalo da oni koji su protiv nas padnu sa vlasti a sa druge strane više nema onim koji su ometali naše odnose, tako da postoji šansa da se ti nesporazumi otklone.”

On dodaje da je BDZ Sandžaka veoma zainteresirana za saradnju sa Turskom koja je. kako kaže, važna zemlja i regionalna sila a Erdogan svjetski lider koji je pokazao kapacitet.