Home Vijesti Dr Admir Muratović učestvovao na naučnom skupu o Ferhat begu Dragi u...

Dr Admir Muratović učestvovao na naučnom skupu o Ferhat begu Dragi u Mitrovici

646
0

Direktor Instituta za istraživanje genocida i zločina i predsjednik Bošnjačke kulturne zajednice prof.dr. Admir Muratović, učestvovao je na naučnom skupu kojeg je organiziralo udruženje “Kosovo za Sandžak”, u saradnji sa Opštinom Mitrovica, u čast 137. godišnjice rođenja i 73. godišnjice smrti Ferhat Drage.

Konferencija se održala 8. septembra 2017.godine u Kulturnom centru “Redžep Mitrovica” u Mitrovici, sa početkom u  14.00 časova.

Naučna konferencija posvećena Ferhatu Dragi, predsjedniku Ujedinjena ili Dzemijeta , imala je za cilj biografije Ferhata Drage i njegovih saradnika, njegov doprinos, doprinos njegove porodice i saradnika u zaštiti albanskog i bošnjačkog naroda u periodu od 1918-1945. Godine, posebno onih koji su živjeli na teritoriji Kosova, Sandžaka i Makedonije.

Nakon uvodnih riječi koje su iznijeli poznati kosovski naučnih radnik i publicista Nedžmedin Spahiju i predsjednik udruženja “Kosovo za Sandžak” prof. Ismet Azizi, skupu su se u svojstvu gostiju obratili Sulejman Ugljanin, predsjednik BNV-a koji je govorio o položaju Bošnjaka u Sandžaku, i Azem Vlasi koji je pojedinim učesnicima uputio savjet “ da ovo nije vrijeme teških već mudrih riječi, te da ni Albanci Bošnjake niti obratno ne trebaju “huškati” protiv bilo koga već da ove i slične skupove treba iskoristiti za jačanje medjusobne saradnje na polju zajedničkih interesa.”

Profesor Muratović je u svom izlaganju posebno govorio u ulozi partije Džemijjet el islami, čiji je predsjednik bio Ferhat beg Pepić-Draga na polju zaštitite prava muslimana Sandžaka, Kosova i Makedonije izmedju Dva svjetska rata. Kao i oraniziranju partije na prostoru Sandžaka, posebno u Novom Pazaru.

Dr. Muratović je iznio tom priliko da su odmah poslije osnivanja Glavnog Odbora Džemijeta u Skoplju osnovani sreski odbori ove organizacije na cijelom području Makedonije, Kosova i Sandžaka.

Na zboru u Novom Pazaru, koji je održan u jesen 1922. godine, zvanično su osnovani Okružni i Sreski odbori Džemijeta. Zbor je održan u hanu Tufik-efendije Imamovića i Dželil age Agušovića, koji se nalazio gdje je sada bioskop «Crvena zvijezda» u Novom Pazaru. Na osnivačku skupštinu došlo je toliko Muslimana – Bošnjaka da han nije mogao sve da primi.  Na zboru su govorili Ćamil beg Ejupbegović i Aćif Hadžiahmetović. Govornici su zahtjevali jedinstvo Muslimana koje će se obezbjediti preko ove stranke i apelovali na Muslimane da se ne cijepaju u razne politčke stranke i objašnjavali im da će na taj način bolje i brže dobiti svoja prava…

Najveće uspjeh Džemijet je postigao na opštinskim i poslaničkim izborima od 1923. do 1925. godine. Tada je zvanično prestao da postoji zbog terora koji je bio uperen protiv Džemijjeta, njegovih vođa i Muslimana koji su bili masovno uz ovu organizaciju. Džemijet je okupio bivše age i begove, skoro bez izuzetka, skoro sve trgovce – Muslimane, ogroman broj zanatlija, radnika, službenika i zemljoradnika. Muslimani sa seoskog područja listom su bili za Džemijet…   Najugledniji Džemijetovi političari, pored Aćifa efendije, bili su: Mehmedalija Osmanbegović, Šahsuvar beg Čavić, Ćamil beg Ejupbegović, Alijaga Ćilerdžić, Ejup aga Ljajić, Ahmed Daca, Fehim beg Nuribegović, Omer Koničanin, Mehmed Pećanin, Ahmed Hamzagić, Jusuf Mavrić, Nuradin Crnišanin i drugi.

 

Izlagači na naučnom skupu bili su: Prof dr.Jusuf Osmani, Prof dr.Mazllum BaraliuRexhep Dedushaj,  Prof dr. Hakif Bajrami, prof Fazli Hajrizi.