Home Vijesti Pohod na Hadžet – “Nisu uspjeli da nas uplaše niti pokolebaju”

Pohod na Hadžet – “Nisu uspjeli da nas uplaše niti pokolebaju”

237
0

Od 28. 11. 1944. do 21. 1. 1945. godine komunističke vlasti likvidirale su preko 2000 najuglednijih Bošnjaka novopazraskog, sjeničkog i tutinskog kraja i pokopale ih na vakufskom dobru „Mearif“ na Hadžetu. Da bi odbranili Vakuf i stratište svojih predaka, Bošnjaci su se, predvođeni čelnicima Islamske zajednice, 4.septembra 2010. godine sukobili sa pripadnicima specijalnih jedinica srbijanske policije. Zato je ovaj datum proglašen danom sjećanja i dove za nevino stradale velikane Sandžaka na Hadžetu.

I ovog 4. septembra Mešihat IZ-e u Srbiji u saradnji sa Bošnjačkom kulturnom zajednicom organizirao je sada već tradicionalni Pohod na Hadžet i šehidsku dovu za sve šehide stradale na tom vakufskom dobru. Nakon podne namaza okupljeni građani u velikom broju uz učenje tekbira, predvođeni čelnicima IZ-e, liderima svebošnjačkog pokreta i sandžačkim imamima krenuli su odati još jednom počast onima koji su živote svoje položili u zalog da se danas svi možemo ponosno zvati Bošnjacima.

Na vakufskom dobru “Mearif” Jasin za duše šehida proučili su hafizi Abdurrahman ef. Kujević, Haris ef. Saračević, Nedžad ef. Čupović, Emin ef. Hrapović, Haris ef. Hadžić i Irfan ef. Malić.

Prisutnima se obratio lider svebošnjačkog pokreta i čovjek koji je prvi digao glas javno govoreći o genocidima nad Bošnjacima i odbrani vakufa, gospodin Muamer Zukorlić.

On je istakao da je prije 71 godinu jedna politika odlučila da svirepo poubija sve one koji se ne slažu sa tom politikom, sve one koji drugačije misle.

“I dalje smo tu. Tu smo da odamo počast žrtvama na ovom parčetu sačuvanog vakufa natopljenog krvlju. Na današnji dan, prije 7 godina bila je dominantna politika u Beogradu koja je prekršila zakon i poslala 1500 pripadnika žandarmerije da se obračunaju sa čelnicima IZ-e i drugim ljudima koji su se okupili da odaju počast šehidima i prouče šehidsku dovu. Ta vlast je pala, ali te politike su dovele do stradanja na Hadžetu, te politike su dovele do toga da se Balkan zapali, te politike su dovele do brojnih genocida nad Bošnjacima”, navodi Zukorlić.

Naša uloga danas, navodi Zukorlić, i cjelokupne elite jeste da sačuva sjeme istine i pravde. “Ova hiljada čuva sjeme istine i da nije ove hiljade vi bi ste sve ovo rasprodali i podijelili svojim tajkunima, da nije ove hiljade vi bi ste porušili i Fakultet islamskih studija. Ova hiljada jača je od svih vas. Evo pred dušama ovih šehida obećavam vam da nas nećete pokoriti. Džaba vam novci i silni milioni, sve ćete vi to potrošiti i pojesti, ali nas nećete pokoriti”, istakao je Zukorlić.

Na kraju, Zukorlić je poručio da nikada ne smijemo zaćutati i zaboraviti na zločine nad nama, jer samo pred takvim odnosom će sve licemjerne politike nestajati i propadati.

Predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić obraćajući se prisutnima istakao je da iz godine u godinu ovdje prisutni svjedoče na kojoj su strani, da nose šehadet u prsima i da bajrak islama nikada prodati neće. “Odužili smo se, neka znate. Nismo htjeli da ćutimo, da im makar dženazu ne klanjamo”, ističe Muftija.

On dodaje da je 7 godina prošlo od onog dana mjeseca Ramazana kada su pokušali da otmu uz specijalne snage ovaj vakuf. “Teško onome ko pravi zgrade na kostima šehida. Nisu uspjeli da nas uplaše niti pokolebaju. Nećemo ućutati dok svako vakufsko dobro ne bude vraćeno. I ovdje danas, da nam se ne bi opet desio Hadžet i streljanje najpoštenijih, najučevnijih, da nam se ne bi desilo otimanje vakufa, učimo tekbire, sjećamo se šehida”, navodi muftija dr. Dudić.

SANA – H.Škrijelj/Foto: R.Zećović