Home Vijesti Bajramska svečanost održana u Novoj Varoši

Bajramska svečanost održana u Novoj Varoši

279
0

Mešihat IZ, Medžlis Nova Varoš je organiziro kurban-bajramsku svečanost u velikoj sali Doma kulture. Program učenjem Kur'ana otvorio hfz. Haris Hadžić a potom se prisutnima obratio i poselamio ih Ismet ef. Bihorac, glavni imam Medžlisa koji je kazao da je Nova Varos grad od kojeg svi mogu da uče o međuvjerskim i međunacionalne odnosima.

“Poziv na iskreno i ispravno tumačenje vjerskih propisa i naći načine kako prevazici sve nesuglasice što će ovakve svečanosti učiniti da budu napredak na tom polju” ef. Bihorac se zahvalio čelnicima opštine Nova Varoš na prisustvu te dodao da su oni na taj način ulozili trud da se ojačaju odnosi.

Na svecanosti se, sa nekoliko ilahija i salavata, predstavio hor novopazarskih imama.

Predsjednik opstine Nova Varoš g. Rado Vasiljević se takodje obratio prisutnima poželevsi svima dobro i ugodno veče te da mu je čast da pozdravi prisutne. “Mi smo večeras ovde upravo da bi se prepoznavali. Ja sam ponosan i srećan na to što imamo odličnu sradnju sa IZ i da sve sto IZ misli da opština može da im pomogne, pomoći će”.

Prisutnima se obratio i predsjednik SO Nova Varoš istakavši da je pod utiskom od prijepoljske bajramske akademije i da mu je drago što može da se obrati.

Predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić je na početku svojeg obraćanja proučo dovu da ova svečanost bude od sevapa za sve prisutne.

“Nije večeras prigoda da se dersi nešto a i predsjesdnik opštine je dao lijepu poruku. Jako mi je drago da je saradnja IZ i Opstine dobra. Nikome ne treba Nova Varoš ako mladi ljudi odu iz grada i da ne očekuju da će neko drugi riješiti probleme već da svako ponaosob mora pogledati šta on moze doprinijeti. Učinite sve da nas se neko sjeća po dobru. Vama o toleranciji ne moram da govorim, tu smo lekciju naucili”. kaže muftija Dudić i dodaje:

“Svako od nas može doprinijeti i zato se takmičite u činjenju dobrih dijela”. Sva filozofija o odnosu prema drugima se nalazi u hadisu Poslanika a.s. da je najbolji onaj od čijih djela i riječi je siguran svako oko njega. Dodao je da ce on kao predsjednik Mešihata podržati svaki hairli projekat i poželeo lijepe bajramse dane.

SANA – E. Đondić