Home Vijesti Bajramska akademija u Prijepolju – Šarolikost pozitivna vrijedonost

Bajramska akademija u Prijepolju – Šarolikost pozitivna vrijedonost

281
0

U Domu kulture u Prijepolju, sada već tradicionalno, organizirana je još jedna bajramska akademija pod nazivom: “Bajram dođe, mirišu avlije”. Mešihat IZ-e u Srbiji i BKZ uz podršku opštine Prijepolje svakog bajrama Bošnjake ovog grada časti bogatim kulturno-umjetničkim programom.

Bajramsku akademiju otvorili su ansambl Ehli iman i Idriz Hasanović, interpretatori duhovne muzike iz Zagreba.

Da je vlast u Prijepolju jedinstvena i da ne poznaje vjerske niti nacionalne razlike dokaz je što su i ovoga puta akademiju podržali i na njoj prisustvovali koalicioni partneri, predstavnici srpskog naroda.

U ime domaćina obratio se zamjenik predsjednika BDZ Sandžaka gospodin Samir Tandir koji je istakao da nas bajram duhovno uzdiže ali i obavezuje na veću odgovornost prema svojim porodicama, prijateljima, prema svojoj zajednici. “Ako si u prilici da pomogneš drugom – pomozi! Jer samo tako ispunit ćeš misiju tvog postojanja i bit ćeš koristan član društva”, ističe Tandir.

Na kraju Tandir navodi da onaj ko nije zahvalan ljudima nije zahvalan ni Bogu, te pozvao da se međusobno poštujemo i uvažavamo.

Uslijedio je dio kulturnog programa koji je priredio KUD “Vrelo Ibra”. Nakon njih numerom: “Nek mirišu avlije” predstavila se izvođačica iz Prijepolja Medina Veljagić.
Gost večerašnje akademije bio je i hor Ilham uz orkestar Teferidž iz Rožaja. Svojim repertoarom ilahija, kasida i sevdaha oduševili su sve prisutne.

Predjsednik opštine Prijepolje i ovu akademiju uveličao je svojim prisustvom. Dragoljub Zindović, inače i predsjednik OO SNS-a u Prijepolju obratio se prisutnima istakavši da su u Prijepolju tradicionalno dobri odnosi i veliko poštovanje među ljudima. Ova vlast koja je sastavljena i od srpskih i bošnjačkih stranaka, kako navodi, to poštovanje podigla je jošna veći nivo.

 “Ovo je prava slika Prijepolja, ovo je prava slika naše koalicije. Činite dobro da Vam se dobro vrati, poštujte tuđe da bi se i vaše poštovalo”, kaže Zindović.

Još jednim blokom predivnih izvjedbi ansambl Ehli Iman i vokalni solista Idriz Hasanović još jednom su uljepšali ovu noć.

Članice hora Ilham iz Rožaja izvele su još dvije sevdalinke, na oduševljenje svih prisutnih.
I večeras, kao i svake Bajramske akademije lider svebošnjačkog pokreta, lider BDZ Sandžaka i narodni poslanik muftija Muamer Zukorlić bio je specijalni gost akademije u Prijepolju.
U obraćanju prisutnima gospodin Zukorlić je, osvrućući se na Kurban bajram spomenuo da su simbolike ovog bajrama, žrtva kroz kurban i jedinstvo kroz hadž, gdje nekoliko miliona ljudi, različitih godina i boje kože jedinstveno u safu. “Upravo ove dvije stvari su ključne za dobro u čovjeku su žrtva i jedinstvo”, ističe Zukorlić.
“Mjera kvaliteta vjernika se ogleda u tome koliko je taj čovjek uspio sopstvenom voljom i pomoću drugih tehnika stvoriti dobro u sebi. Dobar je vjernik samo onaj od koga ljudi imaju koristi i od koga ste bezbjedni, onaj za koga ne brinete kad mu okrenete leđa. Glavna karakteristika dobra i ljudskosti jeste da to što imamo od imetka, znanja o drugih vrijednosti podijelimo sa drugim, učinimo dobro djelo”, navodi Zukorlić.
Narodni poslanik Muamer Zukorlić je poručio da nema zajednice, grupe niti nacije koja ne govori o jedinstvu, te kako je ono bitno i da je njegova glavna snaga jedinstvo.

 “Svjesni su svi ovoga kao načela, ali je problem put kojim treba postići jedinstvo. Taj put neke odvede u zabludu, gdje ispliva njihova sebičnost i nemogućstvo da se tog poriva oslobode. Onda vidimo da nema jedinstva. Pravo jedinstvo jeste okupljanje oko određene vrijednosti, a ne oko boje ili nečemu drugom”, rekao je Zukorlić.
On je na kraju poručio šarolikost vlasti je pozitivna vrijedonost u Prijepolju i sve dok budu jedinstveni u istinskim životnim vrijednostima biće uspješni u obnašanju vlasti.

SANA – H.Š.