Home Vijesti Zukorlić u Skupštini Srbije: Sela iznad 600 metara nadmorske visine osloboditi od poreza

Zukorlić u Skupštini Srbije: Sela iznad 600 metara nadmorske visine osloboditi od poreza

374
0

Narodni poslanici u Skupštini Srbije nastavili su danas načelnu raspravu o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu, koje će stranim državljanima iz zemalja EU ograničiti kupovinu zemljišta.

Narodni poslanik BDZ Sandžaka Muamer Zukorlić u svom obraćanju istakao da nema ozbiljne budućnosti za jednu zajednicu bez ozbiljne demografske politike, te da su ljudima na selu neophodne poreske olakšice i dodatne subvencije od strane države.

“Moja promišljanja i dio programa BDZ Sandžaka idu u smjeru nužnosti da se selu daju poreske olakšice, ali ne kozmetičke, već ozbiljne poreske olakšice koje bi zapravo značile politički trzaj koji bi ostvario pretpostavku za okretanje točka migracija prema selu.”

Zukorlić je predložio da se selima do 600 metara nadmorske visine daju poreske olakšice do 40%, a da se sela koja se nalaze iznad 600 metara nadmorske visine potpuno oslobode od poreza.

“Ma koliko ovo zvučalo radikalim, nepohodan je takav zaokret jer je jedino na ovaj način moguće motivisati privrednike, investitore da ulažu na takvim prostorima.”

On je podsjetio na surove klimatske uslove i lošu infrastrukturu na Pešterskoj visoravni i drugim dijelovima zemlje, istakavši da ljudima koji tamo žive treba dodijeliti orden za herojstvo. Zukorlić je pozvao narodne poslanike da bez obzira kojoj političkoj struji pripadaju podrže ovaj prijedlog jer je on univerzalan.

“Evo imate priliku da vam jedan musliman, jedan Bošnjak, jedan muftija govorio o ovim pitanjima iskreno iz srca, jer se ovo ne odnosi na samo na Bošnjake ili samo na Srbe već na sve nas. I potrebno je da ga ozbiljno shvatimo i tako tretiramo i da ovom pitanju koje nije dnevno političko pogledamo u oči i da se na tom putu ujedinimo.” kazao je Zukorlić.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović osvrnuo se na izlaganje narodnog poslanika Muamera Zukorlića  kazavši da se slaže sa njim. Nedimović saopštio da će u budžetu za 2018. godinu određeni iznos sredstava biti namijenjen za sela koja se nalaze na iznad 600 metara nadmorske visine. Što se tiče izmjena poreske politike ministar Nedimović istakao da se o tome može razgovarati zahvalivši se g. Zukorliću na prijedlogu.

SANA – R.Z.