Home Vijesti Uskoro bez izvoda i državljanstava

Uskoro bez izvoda i državljanstava

238
0

Ministri unutrašnjih poslova i državne uprave i lokalne samouprave Nebojša Stefanović i Branko Ružić potpisali su Sporazum o saradnji između dva ministarstva.

Predsjednica vlade Ana Brnabić rekla je da država konačno postaje servis građana i da oni više neće biti kuriri koji trče od šaltera do šaltera sa gomilom papira u rukama.

naglasila je da su elektronski servisi jedan od prvih instrumenata u borbi protiv korupcije.

Dodala je i da ne može da se razmišlja o poboljšanju uslova poslovanja i uvođenju više elektronskih servisa za privredu i građane ukoliko matične knjige nisu u elektronskom obliku.

“Građani više neće morati da čekaju na šalterima za uverenje o državljanstvu, a i državni organi koji prikupljaju neophodna dokumenta umjesto njih moći će te podatke da provjere istog trenutka uvidom u Centralni registar. Sve to će olakšati i ubrzati cio proces, od čega će najveću korist imati građani”, rekao je Potpredsjednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović

Branko Ružić je rekao da je to velika promjena i olakšanje u radu i za državne službenike, jer će doprinijeti njihovom bržem i efikasnijem radu.

Potpisanim sporazumom se stvaraju uslovi da javna uprava objedini osnovne podatke građana u elektronskom obliku na jednom mjestu kako bi ubrzala rješavanje njihovih zahtjeva, imajući u vidu da više ne moraju da pribavljaju dokumenta, poput izvoda iz matične knjige rođenih i uvjerenja o državljanstvu, već ih službenici pribavljaju po službenoj dužnosti.

U prethodnom periodu Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave je pokrenulo prepis u elektronski oblik svih matičnih knjiga koje vode jedinice lokalnih samouprava i ti podaci će do kraja 2017. godine biti u Centralnom registru matičnih knjiga