Home Vijesti Novi Pazar je bio domaćin Petih jubilarnih susreta Bratstva Ličina

Novi Pazar je bio domaćin Petih jubilarnih susreta Bratstva Ličina

324
0

U restoranu SAZ u Novom Pazaru održano je 5. okupljanje „Bratstva Ličina“. Svake godine u istom danu porodice Ličina, Mekić, Alihodžić i Kujović koji žive u Sandžaku i širom cijelog svijeta sastaju se na jednom mjestu i tako održavaju rodbinske veze, ostavljajući budućim generacijama u emanet da se rodbinska veza ovog velikog plemena nikada ne raskine i zaboravi.

Mnogi iz ovog plemena na visokim su funkcijama u svojim profesijama, mnogi od njih ugledni su biznismeni, političari, historičari i književnici, a dolaze od Njemačke, Turske, preko Francuske i Švicarske, pa sve do Makedonije i Sandžaka, ali u jednom složni, da svoje porijeklo u srcu sa ponosom nose i o njemu svijetom govore. Predsjednik Skupštine „Bratstva Ličina“, gospodin Rifat Ličina obratio se u ime organizatora istakavši da je ponosan i sretan što sve vidi na okupu, iako se mnogi od njih nikada nisu upoznali, a bliskog su roda.

Ugledni biznismen iz Pariza, gospodin Šefadil Ličina ističe da nije naišao na državu ili grad u Evropi, a da tamo nije imao nekog od svojih rođaka. Iako ih je život razdvojio na različite strane, dodaje, bratska ljubav i rodbinska nit uvijek je ostala čvrsta.

Do sada su ovakva okupljanja organizirana dva puta u Radmancima, jednom u Koritima, a jednom u Krušnici. Novina ove godine jeste i to što je premiejerno izvedeno i „Ličinsko kolo“, kao još jedna od autentičnosti ovog velikog plemena.

SANA – H.Š.