Home Vijesti Održan memorijal sjećanje na Halita Nurkovića

Održan memorijal sjećanje na Halita Nurkovića

446
0

Memorijalnom planinskom trkom i pohodom na Hajlu, završen Memorijal „Tragom nestalih – Sjećanje na Halita Nurkovića“. Održava se u znak sjećanja na Rožajca koji je radeći kao taksista prisilno nestao 24. jula 1999. godine na Kosovu, u blizini sela Gornji Petrić. Od tada, njegovih šest kćerki tragaju za istinom šta se dogodilo I gdje su posmrtni ostaci.

Kako bi očuvale sjećanje na oca Halita Nurkovića, njegove kćerke istrajne saznati gdje se nalaze njegovi posmrtni ostaci kada je radeći kao taksista prisilno nestao 24. jula 1999. na Kosovu, u blizini sela Gornji Petrić. Kćerke podsjećaju javnost da je sudbina više od 12 hiljada nestalih u ratovima 1990-tih do danas ostala nerazjašnjena.

Specifičnost Memorijala „Tragom nestalih – Sjećanje na Halita Nurkovića“, u tome je što porodica  organizira događaj slaveći život prisilno nestale osobe, a jedini sličan primjer u regionu je porodice Bogujevci povodom godišnjice zločina počinjenog u Podujevu 1999.

Prema riječima kćerke Elzane,  cilj dječije gradske trke „Tragom budućnosti“, kao i memorijalne planinske trke i pohoda na Hajlu, koji se održavaju kao dio Memorijala, je  da pokažu „Da se nestanak nadilazi postojanjem, slavljenjem života i naslijeđa nestalih.“ 

Brojni gosti iz Crne Gore, Kosova, zemalja regiona i cijelog svijeta, zajedno sa kćerkama Halita Nurkovića poručili su da kroz ovaj Memorijal žele pokazati da će se sjećanjem i ljubavlju boriti protiv prisilnih nestanaka i da od potrage nikada neće odustati.