Home Vijesti ​Seminar u Tutinu 

​Seminar u Tutinu 

594
0

U organizaciji džemata džamije Klječe u Tutinu a u suradnji sa Udruženjem studenata Bošnjaka u Medini iupriličeno je večernje druženje – seminar na temu “Džennet i njegove blagodati”.

Na samom početku, nakon akšam namaza, prisutnima, njih oko 70, obratio se imam dzamije na Kleču, Edib ef. Zukorlić, poželivši im dobrodošlicu u ime svog džemata, te ističući važnost i vrijednost takvih okupljanja radi spominjanja Allaha i učenja njegove vjere.

Zatim je ašere proučio student Islamskog univerziteta u Medini Emin Alić.

A nakon toga je, u ime organizatora, predsjednik Udruženja studenata Bošnjaka u  Medini, Dženan Kamešničanin, upoznao prisutne sa ovim udruženjem i njegovim djelovanjem u Medini, kao i u domovini Bošnjaka – Bosni i Sandžaku.

Prvo izlaganje na seminaru je bilo na temu “Faktori ulaska u Džennet”, a izlagač Jasmin Goruždić, student Univerziteta u Kasimu, Saudijska Arabija. On je spomenuo i koncizno pojasnio 5 faktora ulaska u Dzenne, od kojih je prvi i osnovni: tevhid – vjerovanje u Allahovu jednoću, zatim: slijeđenje Poslanika s.a.v.s.,  poslušnost prema roditeljima, …

Nakon toga, moderator seminara, Edin Redžepović, student Islamskog univerziteta u Medini, postavio je prisutnima 3 pitanja iz prethodnog predavanja, te onima koji su tačno odgovorili podijelio lijepe nagrade.

Drugo izlaganje je pripalo hafizu Entasu Pramenkoviću, svršeniku Fakulteta hadisa na Islamskom univerzitetu u Medini, na temu “Džennetske blagodati”, gdje je on nabrojao najistaknutije od tih blagodati, precizno ih pojasnio i spomenuo jako interesantne detalje vezane za njih. A sve to na osnovu Kur'ana i hadisa Resulullaha s.a.v.s. Predavanje je kod prisunih na momente izazvalo suze, a na momente osmijeh.

Nakon jacije namaza, za prisutne je upriličena večera, uz dovu Allahu da nagradi organizatore i da ovakvih skupova bude jos više.

SANA