MOK organizirao spektakularni pohod na Visitor

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Muslimanski omladinski klub uspješno organizirao druženje i pohod na planinu Visitor u Plavu za svoje članove i aktiviste.

U 9 sati ujutro prijavljeni pohodnici okupili su se na Trgu Mula Jakupa Kardovića, odakle su organizirano kombi vozilima Muftijstva sandžačkog otputovali do Palva u podnožju planine Visitor. Planinarska tura započela sa magistralnog puta, zatim se šumskim putem u dužini od 3 km terenskim vozilima stizalo do livade podno Visitora.

Predvođeni v.d. muftijom sandžačkim hfz. Abdurahman ef. Kujevićem, vodičima Ismetom Tošićem i Mersudinom Šaljićem, te još 30-tak članova pohoda predviđenom maršutom započeli uspinjanje na najveći vrh Visitora Plana (Bandera) 2.211 metara nadmorske visine, koji su osvojili za oko tri sahata.

Na vrhu Visitora su, po sunetu Poslanika s.a.v.s., proučeni su tekbiri, a potom nakon kraćeg odmora pohodnici su džematile obavili namaz, gdje su se kraćim nasihatima obratili bjelopoljski imam Asmir ef. Ćatović, hfz. Entas ef. Pramenković i v.d. muftija sandžački hfz. Abdurahman Kujević.

Nakon toga proučena je dova za šehide koji su baš na ovoj planini dali svoje živote braneći Plav i Gusinje od neprijatelja koji su kasnije izvršili pokolj, progon i pokrštavanje bošnjačkog i albanskog stanovništva u Plavu i Gusinju.

Visitor je planina u jugoistočnom dijelu Crne Gore. Pruža se pravcem jugozapad-sjeveroistok i čini granicu između opština Andrijevica i Plav. Najviši vrh je visok 2211 metara n.v. i sa njega se pruža najbolji pogled na prelijepo Plavsko jezero.

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img