Koncert ilahija, kasida i sevdaha u Plavu – Srdanović poručio: Vi koji ste ostali na svom topraku ste najbolji u Bošnjaka, ostajte ovdje mi ćemo Vam na tom putu pomoći

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

U organizaciji Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije – BANA, sinoć, 27.07.2017. godine u plavskom Domu kulture održan je koncert ilahija i kasida, kojem su prisustvovale delegacija Islamske zajednice predvođena muftijom dr. Mevludom ef. Dudićem, Narodni poslanik dr. Jahja Fehratović, predsjednik BKZ-a dr. Admir Muratović, Predstavnici ZSD iz Švicarske Senad Sejdović i Almir Husović, predstavnici Medžlisa IZ Plav na čelu sa imamom džamije Sultanije Sead ef. Jasavićem, te ugledni plavo-gusinjani iz amerike dr. Mersim Zilkić, Ismet Pjetrvić, Ago Kolenović, Smail Srdanović i brojni drugi, koji su ujedno bili i organizatori manifestacije, kao i predstavnici političkog i kulturnog života u ovom gradu.

Koncert je otpočeo, kako je organizator najavio, iznenađenjem, kasidom o Ali Paši, koja je prva snimljena numera je sa albuma koji se sprema a nosi naziv Antologija o Sandžaku, u kojem će biti opjevani svi sandžački heroji i bitni događaji. Izvođač ove kaside je Hamza Škrijelj, koji je zbog zdravstvenih problema bio spriječen prisustvovati i učestvovati na koncertu te je umjesto njega ovu kasidu u svom spletu izveo Eldin Huseinbegović.

Kao organizator i finansijer večeri obratio se hadži Smail Srdanović, uspješan biznismen i predsjednik Islamske zajednice Plav-Gusinje u Nju Jorku, čovjek koji i iz dijaspore misli na svoje Bošnjake i domovinu, i to dokazuje upravo organizacijom ovog skupa ali i mnogim drugim aktivnostima.

U svom izlaganju prisutnima organizator skupa Smaile Srdanović kaže da se Bošnjaci trebaju ponositi sobom jer njihov obraz nije ukaljan klanjem i ubijanjem nevinih, djece i žena, silovanjima i brojnim drugim zlodjelima koji su njima pripadnici drugih narodna u kontinuiteti sprovodili nad nama Bošnjacima. Dodaje da Bošnjaci ne zaboravljaju svoju domovinu i da odlazak onih koji su iz nužde napustili Sandžak ne znači da neće pomagati svojoj braći koja i dalje živi na ovim prostorima. On je one koji su ostali da žive u svojoj domovini nazvao najboljima u Bošnjaka i pozvao ih da ne napuštaju svoja ognjišta, a da će organizacije koje vode na tom putu im biti na pomoći.

Ispred BANA-e prisutnima se obratio i dr. Mersim Ziljkić koji je potencirao da Bošnjaci ne smiju dozvoliti drugima da ih dijele, jer će se samo zajedno sačuvati od svega onoga što im se kroz historiju događalo. Kaže, mi smo Bošnjaci Plava i Gusinja, Sandžaklije na prostoru Crne Gore i to ne znači da ne volimo ovu državu kao što to predstavljaju vlastima Crne Gore, tu smo da pomognemo svima onima kojima je pomoć potrebna, ali, naglašava, Bošnjaci moraju čuvati svoju vjeru, identitet, kulturu i tradiciju i ne dozvoliti da ih zub asimilacije saseče.

Zilkić se posebno osvrnuo na nipodaštavanje tradicionalnih kulturnih manifestacija poput Dana borovnice u Plavu, zbog dovođenja kojekakvih estradnih turbo-folk pjevačica koje nemaju veze sa našom kulturom, tradicijom, plavom niti borovnicama, te da je intencija večerašnjeg skupa i ta da pokaže šta naša kultura jeste i na koji način trebamo obilježavati naše događaje.

Potom su se spletom ilahija, kasida i sevdaha predstavili su se jednan od najpoznatijih kantautora i pjevača na našim prostorima Eldin Huseinbegović u društvu mlade zvijezde duhovne muzike Abdusameda Šljivare.

Nakon prelijepih poruka i pouka prožetih kroz psjemu skupu se obratio autor Kaside o Ali-Paši, dr. Jahja Fehratović, koji je istakao je važnost jedinstva jer iako Bošnjake kostantno pokušavaju podijeliti oni to ne smiju dozvoliti. Plav i Gusinje su dio Sandžaka čiji dio je i Novi Pazar zajedno sa svim gradovima u južnom i sjevernom Sandžaku i to će uvijek tako ostati.

On je kazao da je proučavajući sandžačku književnost zaključio da je sjedište sandžačkog gospodstva u Pljevljima i plavo-gusinjskom kraju, te pozvao sve, da to gospodstvo kojem nas je Ali Paša podučio i u amanet nam ostavio, ne čuva samo stijenje, kako se to u kasidi veli, već i da mi dademo svoj maksimum na polju očuvanja naše tradicije i kulture.

Na kraju prisutnima se obratio predsjednik Islamske zajednice dr. Mevlud ef. Dudić, koji je u svom obraćanju istakao da je Bošnjaku čist obraz kada kaže da su nas majke Bošnjake učile pravim vrijednostima i vaspitavale nas u duhu islama. Bošnjaci se, kaže Muftija, ne smiju asimilirati i podleći pritisku koji konstantno drugi vrše na njih, već trebaju ostati uspravni i ustrajni na svom putu očuvanja identiteta, jer Bošnjak iz Sandžaka je Bošnjak iz Sandžaka bez obzira da li se nalazio u dijelu Sandžaka koji pripada Crnoj Gori ili Srbiji i bez obzira da na to da li se nalazi u dijaspori.

Muftija Dudić je nekoliko puta tokom svog obraćanja podvukao da moramo čuvati svoj Sandžak jedinstvenim kao jedno tijelo, a Plav i Gusinje kao dva oka u tom tijelu koja nam omogućavaju da čisto i jasno vidimo stvari onakvim kakve jesu.

Skup je završen ponovnim intoniranjem kaside, a organizator je ra sve prisutne obezbijedio po jedan primjerak albuma Hamze Škrijelja na kome se nalazi, na prvom mjestu, novopredstavljena Kasida o Ali Paši, ili kako rekoše domaćini, Himna o Plavu i Gusinju.

Važno je napomenuti da su medijski pokrovitelji manifestacije Sandžak Televizija, Web portal Bošnjaci.net i Agencija Sana – predstavništvo u Nju Jorku.

(SANA)

 

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img