U Njemačkoj održan jubilarni tradicionalni „Bošnjak kup 2017“

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

U nedjelju, 9.7.2017. godine, održana je sportska manifestacija regije Baden-Württemberg u organizaciji džemata „Bošnjak“ Pfalzgrafenweiler. Već petu godinu zaredom ovaj džemat “Bošnjak” uspješno organizuje kulturna i sportska druženja naše regije, na koja se, u velikom broju, odazivaju mnoge džematlije iz susjednih džemata. Domaćin, džemat „Bošnjak“, na čelu sa džematskim odborom kojeg predstavlja imam prof.Mirza ef. Zolota i predsjednik Edin Aljković, pobrinuo se da obezbijedi sve što je neophodno za jednu ovakvu manifestaciju, od organizovanja utakmica, zanimljivog sadržaja za sve prisutne, igraonica za djecu, pa do velikog izbora ukusne hrane i domaćih jela koje su pripremile vrijedne džematlijke.

Kako organizatori kažu, ovogodišnja sportska manifestacija je bila najposjećenija u proteklih pet godina, sa preko 2500 gostiju. Imami iz susjednih džemata odazvali su se sa svojim džematlijama i omladinskim ekipama koje su učestvovale na turniru. Prisutni su bili: glavni imam regije Stuttgart, mr.Enver ef. Pašalić – džemat Ravensburg, Salem ef. Hurić – džemat Tuttlingen, Ramiz ef Kazija – džemat Gaggenau, Amel ef. Hadžić – džemat Karlsruhe, Zufer ef. Zahirović – džemat Philippsburg i Mirhet ef. Joldić – džemat Schwäbisch Gmünd. Na turniru su pored glavnih imama tamošnjih džemata bili prisutni i neki albanski i turski džemati kao i nekoliko ekipa iz drugih klubova. Učešće na turniru je uzelo 36 seniorskih ekipa od kojih su u finale dospjele dvije ekipe: FC Boysen i FC Nankastu. Više sreće su imali fudbaleri FC Boysen i pobjedili rezultatom 2:1. Pored seniora učešće su uzeli i juniori od kojih je bilo 12 ekipa. Prvo mjesto su osvojili omladinci IKC Ulm.

Nakon podne namaza, dovu je proučio glavni imam regije Stuttgart mr.Enver ef.Pašalić a zatim se proučila i dova za sve nastradale genocida u Srebrenici. Važno je spomenuti da je i ove, kao i predhodnih godina, turnir je bio posvećen upravo žrtvama ovog stravičnog genocida.

Nakon kraćeg predaha, domaćini su organizovali i potezanje konopca, u čemu su pobjedu odnijeli takmičari iz džemata Gaggenau.

Ovakva druženja i manifestacije imaju važan cilj, a to je upoznavanje naše omladine, uspostavljanje veze među džematima i pokazivanje islamskog karaktera i morala u samom takmičenju. Domaćini su skrenuli pažnju da pravi musliman nije onaj koji uznemirava, psuje ili vrijeđa druge, pa čak i onda kada se bori za pobjedu.

Zahvaljujemo se džematu “Bošnjak“ na veoma dobroj organizaciji i ovim putem ujedno pozivamo i sve druge džemate regije Baden-Württemberg i šire da uzmu učešća u narednim međudžematskim druženjima. Ovaj poziv se posebno odnosi na omladinu iz naših džemata kako bi se bolje upoznali i družili. Pozitivan primjer organizovanja zajedničkog dolaska na turnir ove godine pokazao je džemat Schwäbisch Gmünd, na čelu sa Mirhet ef. Joldićem, iznajmivši za ovu priliku veliki dvospratni autobus za svoje džematlije.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img