Home Vijesti TERMALNI IZVORI U SANDŽAKU NEISKORIŠTENI DAR PRIRODE

TERMALNI IZVORI U SANDŽAKU NEISKORIŠTENI DAR PRIRODE

601
0

Desetak izvora tople vode u dolini Čedova, sela koje je od Sjenice udaljeno svega dva kilometra, gotovo da su najočitiji primjer da je taj dio Srbije bogat mogućnostima za razvoj turizma, posebno banjskoG, jer je temperatura vode koja izbija iz šljunkovitog tla u ovom selu tokom cijele godine preko 25 stepeni, a mnoge ljude je, pričaju mještani, izliječila različitih bolesti, posebno onih koje se tiču pokretljivosti i reume.

Selo Čedovo danas je gotovo prazno, mladi su uglavnom otišli u nadi da će negdje u Srbiji pronaći posao. Međutim, mjestani, smatraju da te migracije nisu mudre odluke i poručuje mladima da se vrate na selo, pozabave se radom i iskoriste blaga koje im je darovala priroda, pa i banjice koje pružaju brojne mogućnosti za razvoj turizma.

drveni stubovi u malim jezercima tople vode svjedoče o tome da je njemačka vojska za vrijeme okupacije koristila ove izvore, a da su tada na ovom mjestu postojali odgovarajući objekti te je banjica bila unutar zatvorenog prostora, kažu mještani.

Dodjau da izvori nisu nikada temeljeno ispitani, i vjeruju da  izvori potiču duboko iz zemlje, mnogo dublje nego što sa danas vjeruje, te da se ona značajno ohladi pronalazeći put do površine zemlje.

Osim izvora tople vode, Čedovo je bogato i izvorom bistre i hladne vode, a jedno od njenih najupečatljivijih svojstava je to da čak ni posle nekoliko mjeseci čuvanja u buci ne gubi pitkost i svježinu. Međutim, danas banjice i desetine izvora ne služe gotovo nikome, posebno ako se izuzmu lokalni zaljubljenici u prirodu i ljudi koji ljeti dolaze u posjetu starim roditeljima koji žive u Čedovu.

Zbgo loše finansijske situacije i teškog pronalaska investira, teško je realno očekivati da bi se preko noći Čedovo moglo pretvoriti u banjski turistički centar, ali je sigurno to da su banjice u ovom selu samo jedan od primjera neiskorištenosti prirodnih blaga na Pešterskoj visoravni.