Home Rubrike Vijesti Zukorlić u Skupštini o opstrukcijama Zaštitnika građana

Zukorlić u Skupštini o opstrukcijama Zaštitnika građana

339

U Skupštini Srbije nastavljena je rasprava o izboru Zorana Pašalića za Zaštitnika građana.

Narodni poslanik BDZ Sandžaka Muamer Zukorlić u svom obraćanju kazao da je uspostavljanje institucije Zaštitnik građana radosno dočekana među pripadnicima bošnjačke zajednice u Srbiji, ali da je vrlo brzo uslijedilo razočaranje obzirom na to kako se ponašao tadašnji Zaštitnik građana Saša Janković prema problemima sa kojima su se Bošnjaci suočavali.

“Imamo nekoliko primjera kršenja prava Bošnjaka i brutalne zloupotrebe vlasti Demokratske stranke gdje je Janković kao Zaštitnik građana, prećutno, podražavao takva ponašanja režima. Tada je izvršena agresija prema Islamskoj zajednici, gdje je došlo do cijelanja IZ-e zloupotrebom vlasti na svim nivoima. Tada su se pripadnici Bošnjaka obraćali Zaštitniku građana koji nije preduzeo ništa da zaštiti prava građana. Otimana je imovina IZ-e, istjerano je više od 90 vjeroučitelja, sve to suportno zakonu ali ni tada Zaštitnik građana ne reaguje i time podržava kršenje prava.” kaže Zukorlić.

Zukorlić dodaje da se vrhunac zloupotrebe vlasti desio 2010. godine kada je 1500 pripadnika žandarmerije na lokaciji Hadžet, stratištu Bošnjaka, gdje je preko 2000 pripadnika bošnjačke zajednice 1945. i 1946. godine strijeljano i gdje se nalaza masovne grobnice.

“Tada je lokalna samouprava u Novom Pazaru odlučila da podiže objekat na tom stratištu. Građani su se tome suprostavili a tadašnja vlast uputila preko 1500 pripadnika specijalnih jedinica, gdje je došlo do upotrebe sile i razbijanja glava. Ni tada Zaštitnik građana nije reagovao.”

Zukorlić podsjeća da su prije nekoliko dana počeli su radovi na izgradnji nove zgrade Hitne službe u Novom Pazaru, i da su tom prilikom pronađeni skeletni ostaci i potencijalna masovna grobnica. Ukazao i na permanentu zloupoterbu vlasti iz vremena vlade DS-a uz blagoslov Zaštitnika građana u pogledu opstrukcije akreditacije Internacionalnog univerziteta.

Na kraju, Zukorlić poručio, da je potreban Zaštitnika građana koji će biti na strani građana u slučajevima zloupotrebe vlasti. Dodaje da o tome kakav je izbor Zoran Pašalić može znati tek pošto mu da se prilika, te da shodno tome kako će se ponašati u slučaju obnašanja funkcije Zaštitnika građana onda će suditi o njemu i izjašnjavati se o tome kako vrši funkciju.

SANA – R.Z.

Previous articleJoš ništa od sanacije mostova u Novom Pazaru – Evo šta kažu građani (VIDEO)
Next articleFehratović: Novi Zaštitnik građana ne smije ponoviti greške svog prethodnika