Home Vijesti Fehratović: Novi Zaštitnik građana ne smije ponoviti greške svog prethodnika

Fehratović: Novi Zaštitnik građana ne smije ponoviti greške svog prethodnika

320
0

Narodni poslanik BDZ Sandžaka dr. Jahja Fehratović u svom obraćanju povodom izbora Zaštitinika građana istakao da prethodni Zaštitinika građana Saša Janković nije bio nezavistan ni samostalan državni organ, te da su to najbolje osjetili pripadnici bošnjačkoga naroda i njihove institucije za vrijeme vlasti Demokratske stranke i režima Borisa Tadića u sprezi sa lokalnom vlašću SDA i SDP Sulejmana Ugljanina i Rasima Ljajića u sandžačkim gradovima.

“Izloženi brutalnom kršenju ustava i zakona od strane državnih i lokalnih režima tog perioda, Bošnjaci su se mnogo puta obraćali Jankoviću tražeći od njega da radi svoj posao, međutim vrlo često su dobijali izgovor da je nemoćan, da nije nadležan, da ne može i tako dalje – a sve se odnosilo na aspekte zaštite prava i sloboda građana koje su u opsegu njegovog posla. Kako se ponašao Zaštitnik građana u slučajevima Islamske zajendice i Internacionlanog univerztiteta čuli smo od kolege Muamera Zukorlića. Ništa bolji njegov odnos nije imao ni prilikom izbora za Bošnjačko nacionalno vijeće 2010. godine i direktnog kršenja ustavnih i zakonskih regulativa od strane tadašnjeg ministra Čiplića. A onda, u jeku svog političkog uzletanja, 2016. godine zloupotrjebljavajući poziciju Zaštitinika građana, aktivno učetvovao u pokušajima izazivanja nemira u Sandžaku kroz huškanje naroda i državnih organa protiv izgradnje zgrade Fakulteta za islamske studije. A uz to, ono što je poražavajuće i sramno, na sve pozive porodica otetih i ubijenih u Sjeverinu i Štrpcima, Zaštitnik građa se nije jasno određivao i nije iskoristio sve zakonske okvire da iziđe u susret njihovim opravdanim zahtjevima.” kazao je Fehratović.

Fehratović navodi da su sve to pokazatelji da je bivši zaštitnik građana umjesto servisiranja građana svo vrijeme svoga mandata servisirao politiku svojih nekadašnjih mentora a sadašnjih partnera.

On dodaje da je pogubnost Jankovićevog djelovanja i politička pristrastnost vidjliva i u podršci obdusmanu u Tutinu koji je u centru Tutina fizički napao svog sugrađanina.

“Kako stoji u službenoj policijskoj bilješci, o tom dotični loklani zaštitinik građana je prijetio smrću ovom licu, fizički ga napao i pretukao. Iako smo tragali da li je Saša Janković reagovao u ovom slučaju da upozori svog kolegu na kršenje zakona i zloupotrebu položaja, nismo naišli na takve podatke, ali smo naišli na to da je na prethodnim izborima dobio podršku dijela političke partije tutinskog zaštitnika građana.” kaže Fehratović.

Fehratović ističe da je institucija Zaštitnik građana u budućnosti mora biti drukčija, te da novi Zaštitinik građana ne smije ponoviti greške svog prethodnika.

“Činjenica da je gospodin Pašalić kao prekršajni sudija imao snage i smjelosti da izrekne sudsku kaznu tadašnjem predsjedniku Republike Borisu Tadiću nama dosta govori da posjeduje kvalitete da samostalno, nezavisno i nadpoltički obavlja ovu važnu funkciju u državi. Zato ćemo u danu za glasnaje podržati ovaj prijedlog i nadati se da će naša podrška biti zalog tome da gospodin Pašalić kao budući zaštitnik građana vodi računa o pravima pripadnika manjinskih naroda i zajednica, da ista ne budu kao za vrijeme njegovog prethodnika i bivšeg režima u najvećem broju slučajeva samo papirnata, već da sve pozitivne zakonske odredbe iz oblasti zaštite manjinskih naroda i nacionalnih zajednica suštinski zažive.” završio je Fehratović.

SANA- R.Z.