Home Rubrike Vijesti Dr. Muratović pisao Ministru Stefanoviću: Zahtijevamo momentalni prekid radova na potencijalnoj...

Dr. Muratović pisao Ministru Stefanoviću: Zahtijevamo momentalni prekid radova na potencijalnoj masovnoj grobnici na Hadžetu

313

Predsjednik Bošnjačke kulturne zajednice dr. Admir Muratović uputio je danas, 19.07.2017. godine hitan dopis Ministru unutrašnjih poslova Republike Srbije gospodinu Nebojši Stefanoviću, povodom otkrivanja potencijalne masovne grobnice iz perioda ‎1945-1946 u dvorištu Zdravstvenog centra u Novom Pazaru.

Predsjednik je dopisom upoznao Ministra o neadekvatnom načinu na koji su istražni organi krajnje amaterski, sa nipodaštavanjem, na primitivan način, uz kramp i bager, prikupili pronađene ostatke umrlih u pakete od čipsa, miješajući skelete više osoba u jednan te isti paket, ali izrazio zabrinutost zbog priprema za nastavak radova na zgradi Hitne službe na tom lokalitetu, te zahtijevao hitan prekid radova.

„Zahtijevamo od Vas da naložite momentalni prekid radova na ovoj potencijalnoj masovnoj grobnici, da pokrenete proceduru slanja eksperata za ekshumacije i naložite pretragu cijeloga terena, da ubrzate ekspertizu pronađenih ostataka i da preko DNK analize utvrdimo identitet osoba čiji su posmrtni ostaci pronađeni.“ – stoji u pismu Ministru.

U pismu se naglašava da na pronađenoj grobnici se ne smije izgraditi ništa drugo do memorijal stradalima koji su sedamdeset prethodnih godina na toj lokaciji bez bilo kakvog obilježja počivali.
Pismo je dostavljeno i ministru zdravlja Republike Srbije gospodinu Zlatiboru Lončaru, predsjedniku Odbora za nauku, obrazovanje, tehnološki razvoj i informatičko društvo Narodne skupštine Republike Srbije narodnom poslaniku muftiji Muameru Zukorliću i Gradskoj Upravi Grada Novog Pazara.

izvor: SANA

Previous articlePRIJEPOLJE VELIKO GRADILIŠTE U AVGUSTU
Next articleKadrovi SDP-a ostavili milionska dugovanja u JKP “Lim”