Home Rubrike Vijesti ZBOG KAFANE RASIMOVOG FUNKCIONERA UGROŽENA PRIRODA I KULTURNO DOBRO

ZBOG KAFANE RASIMOVOG FUNKCIONERA UGROŽENA PRIRODA I KULTURNO DOBRO

539

Novi problemi potresaju Prijepolje. Problemi koje je, kako ističu iz aktuelne vlasti u tom gradu čiju okosnicu čine SNS i BDZ Sandžaka, ostavila bivša vlast okupljena oko SDP-a. Kafana u Kanjonu primjer je, kako ističu, bahatosti funkcionera SDP-a, koji su uzurpirali javno dobro gdje god su stigli od rupe u centru grada do prirodnog rezervata rijeke Mileševke. Ekolozi iz Prijepolja digli svoj glas. Uništava se, kažu, flora i fauna, prijeti nestanak autohtone vrste pastrmke kojoj je ova planinska Rijeka prirodno stanište, jer zbog Kafana, kako navode, i drugih pratećih objekata koji predstavljaju vještačku barijeru nemoguće je prirodno mriješćenje ribe i poribljavanje. Zahtjevaju reakciju predsjednika opstine i nadležnih inspekcija, jer kafana, kako kažu, nema potrebne filtere i pročišćivače, pa otpadne vode i kanalizacija direktno idu u tok rijeke. Ako ne bude reakcije nadležnih najavljuju blokadu puta prema kafani, jer kako dodaju, trenutak je zadnji da se reaguje, te da su i do sada trebale nadležne institucije da reaguju ali zbog političke zaštite nisu i da se obični građani kažnjavaju za mnogo manje prestupe, a da se ovo ruglo i izvor zagađenja toleriše. Podsjećaju i da se pored kafane nalazi i perionica vune koja je takođe opasna po životnu sredinu.

„Tražimo hitan prijem kod predsjednika opštine, tražimo podršku ne samo opštine, nego i svih građana i ljubitelja prirode da se ovaj problem riješi. Ukoliko ne bude riješen, mi kao ekološki aktivisti i brojne nevladine organizacije blokiraćemo put do Kanjona“, navodi Semir Kaljić, ekološki i NVO aktivista.

„Ukoliko nema elaborata i dozvole za postojanje ovog objekta, a sumnjam da postoji elaborat, ova životna okolina e po zakonu mora vratiti u prvobitno stanje, kakva je i bila, jer je pod zaštitom države“, navodi ekolog Mersid Mekić.

Zbog kafane koja je u vlasništvu visokorangiranog funkcionera SDP-a u Prijepolju Esada Hodžića, navode iz aktuelne vlasti, ugrožene su i svetinje muslimana i pravoslavaca, a to su džamija u Hisardžiku i tvrđava, kao i manastir Mileševa sa isposnicama Svetog Save.

„Na ovoj kuli je bila prva džamija u Polimlju sa koje su se čuli ezani, tako da ovaj lokalitet zajedno sa ambijentom prirodnog okolišta kanjona rijeke Mileševke apsolutno mora i bez ijednog otatka biti vraćen u rvobitno stanje“, navodi analitičar Sabahudin Gojak.

„Neki ljudi poslije osamsto godina od izgradnje manastira Mileševe koji su danas u prilici da žive na ovim prostorima izgleda da ne mogu da o kakvoj se pravoslavnoj svetinji ovdje radi, te šta je to bilo prije osam stotina godina ovdje. Ne mogu da vjerujem da neko svjesno i na ovakav način može da narušava svojom bahatošću duhovni mir ovog mjesta, navodi Milan Gačević.

Akcija ekoloških aktivista izazvala veliku pažnju. Podrške stižu sa svih strana. Ako ne bude reakcije nadležnih, ističu, podržaće i blokadu.

„Mi ispred Partije ujedinjenih penzionera Srbije u potpunosti podržavamo sve što je inicijativa mladih, pogotovu kada se radi o zaštiti ekološkog i duhovnog dobra našeg grada koje niko ne smije da skrnavi“, navodi Ljubiša Vasojević ispred PUPS-a.

„Ja sam i prije nekoliko godina stalno govorio o toj duhovnoj i ekološkoj ugroženosti. Jedan privrednik koji nikad ništa u životu nije napravio, ali je potrefio neku stranku koja je bila na vlasti, a to je Eko Hodžić, odlučio je da naruši tu idilu. Kada vi dođete na Ribnjak, gore su motori i konji. On je sve to batalio i narušio mir ovog mjesta koji je moralo da ima“, navodi ugledni prijepoljski  privrednik Bahrija Beganović – Lutka.

Podsjećamo javnost da ovo nije prvi put da se građani žale da firme Esada Hodžića krše propise i zagađuju životnu sredinu. Nedavno su mještani naselja Zalug optužili njegovu firmu „Stilex“ da stvara divlju deponiju.

SANA – H.Š.

Previous articleSastanak predsjednika Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo i delegacije kuvajtske Fondacije Bejtu-Zekat
Next articleBDZ SANDŽAKA – RADOVE NA LOKALITETU GROBNICE ODMAH PREKINUTI