MAKEDONIJA ZA SREBRENICU

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Grupa građana Skoplja okupila SE JUČE ispred Murat-pašine džamije u Staroj skopskoj čaršiji odakle su započeli simbolični “Marš mira” za Srebrenicu, s ciljem prisjećanja na nedužno stradale žrtve genocida nad Bošnjacima u Srebrenici koji je počinjen na današnji dan prije 22. godine

Marš su predvodili mladi ljudi koji su se iz Stare čaršije uputili prema centru Skoplja, gdje su uputili poruke saosjećanja porodicama žrtava genocida u Srebrenici.

Džemil Bektović, predsjednik Bošnjačke kulturne zajednice u Makedoniji, koja je, kao i ranijih godina, organizovala marš sjećanja na Srebrenicu, poručio je da se genocid nikada ne smije zaboraviti, niti nekom drugom ponoviti.

“Želimo da i drugi narodi izvuku pouku iz ovog i shvate našu bol, posebno oni koji su počili zločine, oni koji su bili direktni učesnici u zločinu, da priznaju genocid i oslobode se tereta zločina počinjenog nad Bošnjacima”, kazao je Bektović.

Dodao je da su na Maršu za Srebrenicu učestvovali i pripadnici drugih etničkih zajednica.

Belma Ibrović, jedna od učesnica skupa, poručila je da Bošnjaci u Makedoniji dijele bol i tugu majki Srebrenice i da danas iz Skoplja poručuju kako nikada neće zaboraviti Srebrenicu.

Makedonska skupština u februaru 2010. godine usvojila je Deklaraciju o podršci Rezoluciji za Srebrenicu Evropskog parlamenta i zatražila od relevantnih institucija da se genocid počinjen 1995. godine u Srebrenici, u Makedoniji obilježi na adekvatan način.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari danas je klanjana dženaza i obavljen ukop 71 žrtve genocida koji se u julu 1995. godine dogodio u Srebrenici, “zaštićenoj zoni” Ujedinjenih naroda.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img