Home Rubrike Vijesti Promocija Drevne Bosne u Manhajmu: Ova knjiga je nastala iz ljubavi autora...

Promocija Drevne Bosne u Manhajmu: Ova knjiga je nastala iz ljubavi autora prema svom narodu, državi i vjeri

480

U okviru manifestacije “Sjećanje na Srebrenicu”, bošnjački džemat «Alija Izetbegović» večeras 9. 7. 2017. godine u Bosanskom klubu Ljiljan u Manhajmu (Njemačka), upriličio je promociju knjige «Drevna Bosna» autora akademika Muamera Zukorlića.

Skupu je prisustvovao i obratio se i sam autor, a o knjizi su govorili akademik prof. dr. Refik Šećibović i prof. dr. Jahja Fehratović.

Skup je otpočeo učenjem Kur'ana, gdje je ašere proučio Haris ef. Hadžić, te tokom kasnijeg programa izveo još jednu ilahiju i kasidu.

U ime organizatora, prisutne je poselamio imam Hilmija ef. Redžić, posebno iskazavši zahvalnost bošnjačkoj eliti koja je večeras doputovla biti sa svojim narodom u Njemačkoj.

Zahvalio se i Sandžak Televiziji koja budnim okom kamere prati važne kulturne i vjerske događaje kako u matici tako i u dijaspori, a koja je i večerašnji program pratila, i uživo prensila putem svoje FB stranice.

Članica džemata Elma Karaahmet izvela je Srebrenički inferno, nakon čega su se pristunima obratili navedeni promotori.

Predstavnik džemata Edin Bahonjić, govorio je o Srebrenici na Njemačkom jeziku.

 

Akademik Refik Šećibović, kazao je da je čitajući Drevnu Bosnu zaključio da je ona nastala iz ljubavi autora prema svom narodu, životnom prostoru ili državi i vjeri.

  • Knjiga obuhvata ogroman vremenski period i mora se čitati postepeno. Kako bi shvatili kako i zašto se dogodilo najmasovnije prihvatanje islama od strane Bosanskih kristijana kod Jajca, kazao je Šećibović.

Ponovio je da je svaka Bošnjačka porodica treba imati, da svojoj djeci kažu ko su.

  • Ova knjiga je temelj, na kojoj trebamo nastaviti raditi druge knjige, koje će osvjetlati istinu na poljima historije naše kulture i vjere, zaključio je prvi promotor.

 

Dr. Fehratović je, obzirom da nam dolazi u susret 11. juli – Dan kada je počinjen Genocid u Srebrenici, postavio pitanje sebi i svima, da smo imali ovu knjigu prije, da li bi nam se desilo sve što nam se desilo.

  • Pitao sam se, da smo imali ovakvu knjigu prije da li bi nas danas ovoliko bilo u dijaspori. Vjerujem da ne bi. Moramo poraditi na tome da nam se ne ponovi šta nam se desilo, tako sto ćemo uzeti ovu knjigu i temeljito je iščitavati i studirati sa svojom porodicom. Akademik Zukorlić je uradio ono što je do njega. On je istražio, sakupio i napisao ono što nam treba. Na nama je da iščitavamo i nastavimo da širimo.

Fehratović je iznio i svoje svoje utiske o knjizi, kazavši da je često tragajući u svom naučnom radu, tražio odgovore na brojna pitanja, ali nikada nije naišao na knjigu koja je sveobuhvatno obradila korijene, koja će kazati ko su u bili naši preci, odakle su došli, jesu li starosjedioci.

  • Upravo većinu odgovora, da ne kažemo sve, daje ova knjiga. Ona pobija većinu teorija koje smo učili u školama, o dolasku i nastanku naroda na Balkanu, te potvrđuje da su Bošnjaci autohtoni na svom matičnom prostoru, kaže dr. Fehratović.

Na skupu su dodijeljena priznanja, koje je ustanovio džemat organizator, a koja nose imena velikih alima iz naše povijesti: Priznanje «Šejh Mehmed Handžić» i priznanje «Šejh Ismail Filibalić», a koje svake godine dodjeljuju uglednim džematlijama i najvećim aktivistima džemata. Dobitnik prvog je Asmir Lokmić, a drugog Irfan Ramičević, a priznanja je uručio akademik Muamer Zukorlić.

 

Zukorlić: Naše korijene nije bilo moguće uništiti

  • Iako, kako je na početku obraćanja kazao, večeras nas okupljaju dva različita događaja, itekako su povezani, obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici i promocija Drevne Bosne.

Sa prisutnima je podijelio promišljanja, dok su govorili promotori, pitajući se kako je moguće da jedan narod kao što u Bošnjaci doživi, proživi i preživi toliko neprijateljstva u kontinuitetu i intenzitetu, gdje ne postoji niti jedan drugi narod u Evropi sa sličnim stanjem, i da li je uopće moguće preživjeti.

  • Ako neku biljku hoćete da utrete ili potpuno uništite, nije dovoljno da je do zemlje sasječete, jer će ona ponovo da obnovi svoje omlade. Jedini način za potpuno uništenje jedne biljke jeste da je potpuno iščupate sa korijenom i ne ostavite niti jedan dio korijena u zemlji, kaže akademik Zukorlić, zaključujući da je to razlog zbog čega nije Bošnjake bilo moguće utrijeti.

Zukorlić u knjizi otkriva da Bosna i bošnjački narod imaju takav korijen koji seže ne do Mehmeda Fatiha, niti  Kulina Bana, već dva milenija unazad.

  • Zato tako duboke korijene nije moguće bilo uništiti.

Akademik Zukorlić kaže da je problem Bošnjaka i masovna stradanja počela nestankom znanja o našim korijenima.

  • Nešto što ne znate ono ni ne postoji. Bošnjake nisu mogli uništavati sve dok su imali znanje o sebi. Kada počinje stradanje Bošnjaka – druga polovica 19. i 20. stoljeće, tj. period potpunog neznanja Bošnjaka o sebi, zaključuje Zukorlić, konstatacijom da je kulminacija 150-godišnjeg neznanja genocida u Srebrenici.

Ako se suočimo sa ovom neospornom činjenicom i istinom ne preostaje nam ništa osim da nadoknadimo propušteno, a Drevna Bosna nam pomaže na tom putu.

Zukorlić se na kraju zahvalio organizatoru, kazavši da knjiga nije za nekoga ili protiv nekoga, već je nastala iz želje da se skloni prašina sa istine o Bosni i Bošnjacima.

Nakon promocije, Zukorlić je potpisivao knjige svima koji su knjigu kupili na promociji.

 

Tekst i foto: S. F. (SANA)

 

Previous articleDREVNA BOSNA I U LUKSEMBURGU – ŠEĆIBOVIĆ PORUČIO BOŠNJACIMA: OVO JE KNJIGA KOJA SE TREBA NAĆI NA SVAKOJ OBITELJSKOJ POLICI
Next articleTajkun Osman Ćatić fizički napao novinara Sandžak TV u Prijepolju