Home Rubrike Vijesti SPORNI REZULTATI MALE MATURE IZ NOVOPAZARSKIH ŠKOLA

SPORNI REZULTATI MALE MATURE IZ NOVOPAZARSKIH ŠKOLA

279

Rezultati novopazarskih osnovaca koje su postigli prilikom polaganja male mature daleko su iznad rezultata u ostalim dijelovima Srbije, gdje je prosjek bio 17 poena na tri testa, i zato su probudili sumnju Ministarstva prosvjete koje je zatražilo nenajaveljnu provjeru materijala sa završnog ispita u 12 škola iz Novog Pazara.

Tekstovi iz svih škola sa sumnjivim rezultatima stigli su u Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i u toku je njihova analiza. Kada bude završena, izvještaj će dobiti ministar prosvjete Mladen Šarčević koji će odlučiti o kaznama za one koji su kršili pravila završnog ispita.

Aktiv direktora osnovnih škola iz Novog Pazara saopštio je da je polaganje male mature u ovom gradu bilo u skladu sa Stručnim uputstvom za sprovođenje završnog ispita.

Oni su u saopštenju za javnost istakl ida “za sada nemaju pouzdanih podataka da je tokom sprovođenja završnog ispita bilo korišćenja nedozvoljenih tehničkih sredstava”.

Direktori dodaju i da su svi uočeni pokušaji upotrebe telefona ili prepisivanja na vreme sprečeni, kao i da dežurni nastavnici u svojim zapisnicima nisu konstatovali bilo kakve propuste koji bi uticali na regularnost završnog ispita.

“Odgovorno tvrdimo i da niko od direktora škola nije vršio bilo kakav negativan uticaj na rad dežurnih nastavnika i supervizora tokom realizacije završnog ispita, ističe se u saopštenju.

Aktiv direktora osnovnih škola u Novom Pazaru naglašava i da prosečan broj bodova na maloj maturi u ovom gradu ne odstupa od ostalih škola u Srbiji.

“Na teritoriji Beograda u čak preko 60 škola je ostvaren prosečan broj bodova preko 20, koji je uzet kao prag pri oceni ‘sumnjivih’ škola. stoji u saopštenju.

Predstavnici škola u Novom Pazaru apeluju na Ministarstvo prosvete da se svi problemi rešavaju u okrilju ustanova osnovnog obrazovanja i da se saslušaju i uzmu u razmatranje mišljenja direktora kako bi se donela rešenja koja će obezbediti punu pravilnost sprovođenja završnog ispita.

Previous articleSVEČANO OTVORENE 54.  MOSI IGRE U PLJEVLJIMA
Next articleSDP I DVERI TRAŽE DA BIVŠI VLADIKA FILARET BUDE POČASNI GRAĐANIN PRIJEPOLJA