SPORNI REZULTATI MALE MATURE IZ NOVOPAZARSKIH ŠKOLA

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Rezultati novopazarskih osnovaca koje su postigli prilikom polaganja male mature daleko su iznad rezultata u ostalim dijelovima Srbije, gdje je prosjek bio 17 poena na tri testa, i zato su probudili sumnju Ministarstva prosvjete koje je zatražilo nenajaveljnu provjeru materijala sa završnog ispita u 12 škola iz Novog Pazara.

Tekstovi iz svih škola sa sumnjivim rezultatima stigli su u Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i u toku je njihova analiza. Kada bude završena, izvještaj će dobiti ministar prosvjete Mladen Šarčević koji će odlučiti o kaznama za one koji su kršili pravila završnog ispita.

Aktiv direktora osnovnih škola iz Novog Pazara saopštio je da je polaganje male mature u ovom gradu bilo u skladu sa Stručnim uputstvom za sprovođenje završnog ispita.

Oni su u saopštenju za javnost istakl ida “za sada nemaju pouzdanih podataka da je tokom sprovođenja završnog ispita bilo korišćenja nedozvoljenih tehničkih sredstava”.

Direktori dodaju i da su svi uočeni pokušaji upotrebe telefona ili prepisivanja na vreme sprečeni, kao i da dežurni nastavnici u svojim zapisnicima nisu konstatovali bilo kakve propuste koji bi uticali na regularnost završnog ispita.

“Odgovorno tvrdimo i da niko od direktora škola nije vršio bilo kakav negativan uticaj na rad dežurnih nastavnika i supervizora tokom realizacije završnog ispita, ističe se u saopštenju.

Aktiv direktora osnovnih škola u Novom Pazaru naglašava i da prosečan broj bodova na maloj maturi u ovom gradu ne odstupa od ostalih škola u Srbiji.

“Na teritoriji Beograda u čak preko 60 škola je ostvaren prosečan broj bodova preko 20, koji je uzet kao prag pri oceni ‘sumnjivih’ škola. stoji u saopštenju.

Predstavnici škola u Novom Pazaru apeluju na Ministarstvo prosvete da se svi problemi rešavaju u okrilju ustanova osnovnog obrazovanja i da se saslušaju i uzmu u razmatranje mišljenja direktora kako bi se donela rešenja koja će obezbediti punu pravilnost sprovođenja završnog ispita.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img