Home Rubrike Vijesti
423

Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić upriličio je, povodom predavanja o temi “Bošnjački narod i Bosna i Hercegovina u ovom historijskom trenutku svog postojanja“, koje je akademik Muhamed Filipović održao danas na Univerzitetu u Tuzli, prijem za ovog istaknutog bh. teoretičara.

Gutić i Filipović su razgovarali o kulturno-historijskom i političkom razvoju, te položaju i perspektivama razvoja Bosne i Hercegovine, s posebnim akcentom na stanje u Tuzlanskom kantonu.

Akademik Filipović se složio da je Tuzlanski kanton u proteklom periodu mnogo napredovao i da je on danas mnogo bolje i stabilnije područje nego što je bio prije nekoliko godina.

Imajući razumijevanje za značaj i ulogu Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti, premijer Gutić i akademik Filipović danas su potpisali Memorandum kojim se formalizira saradnja kantonalne vlade i BANU-a.

Cilj je unaprijediti saradnju, te afirmirati i dati podršku aktivnostima BANU-a na području nauke, kulture i umjetnosti odnosno duhovnih, kulturnih i tradicijskih vrijednosti ključnih za opstanak i očuvanje nacionalnog identiteta Bošnjaka, te očuvanja i afirmacije države BiH.

Potpisnici ovog memoranduma su se obavezali na stvaranje uslova za međusobnu podršku i zalaganje za osiguranje uslova za kvalitetniji i efikasniji rad BANU, te saradnju Akademije i institucija kulture Tuzlanskog kantona, a sve s ciljem promocije i razvoja kulture, umjetnosti, historije, jezika i književnosti.

Memorandum je prva aktivnost ovog tipa, kojom je data institucionalna podrška kantonalnih institucija u Bosni i Hercegovini aktivnostima i djelovanju Akademije.

– To je znak da naša vlast pokazuje izuzetno razumijevanje za potrebe da se duhovni život i stvaranje duhovnih vrijednosti, da se nauka i obrazovanje programski stavljaju u prvi plan. Mi nećemo ostvariti nikakav napredak u historijskom, društvenom i političkom smislu ukoliko ne budemo ostvarivali napredak u oblasti nauke, kulture i obrazovanja – rekao je akademik Filipović.

Zahvalio je premijeru Gutiću i Vladi Tuzlanskog kantona što su prepoznali značaj i odlučili podržati rad Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti, saopćeno je iz Odjela za informisanje Vlade TK.

Previous articleNOVI PAZAR SPREMAN ZA PRVENSTVO BALKANA
Next articleSve spremno za kolektivnu dženazu 11. jula