Home Rubrike Vijesti Odlukom Vlade o validnosti diploma IUNP-a stavljena tačka opstruktorima akreditacije

Odlukom Vlade o validnosti diploma IUNP-a stavljena tačka opstruktorima akreditacije

449

Odlukom Vlade o validnosti diploma Internacionalnog univerziteta konačno stavljena tačka na tendencioznu koja je nažalost godinama od prethodnih vlada primijenjivana prema IUNP bez zakonskog osnova.

– Zapravo je ova Vlada i to sa još jednom odlukom, a mi smo imali jednu donesenu prije tri godine koja je također bila validna ali ne i precizna i onda su ostaci tih prethodnih režima tumačili po principu to se odnose na ove diplome ne odnosi se na neke druge. Zato je sada Vlada morala uraditi nešto što se zove precizna ilustracija pa je napisano da su sve diplome, svih studentskih programa na IUNP od osnivanja do danas i dalje validne pa se nabraja za osnovne akademske studije, za master i magistarske studije i za doktorske studije pa se kaže, što i nije uobičajeno, a s obzirom na to koga imamo okolo sve su morali precizirati, kaže se da su te diplome validne za zasnivanje radnih odnosa, akademska zvanja – ako na bilo kojem univerzitetu u državi ali i vani pojavi se nosilac naše diplome, za bilo koje akademsko zvanje te su diplome za to validne. Treća stvar, također veoma eksplicitna, gdje se kaže i u procesu akreditacije, kaže Muamer Zukorlić predsjednik Odbora za Odbora za obrazovanje, nauku i tehnološki razvoj.

Konačno je, kaže Zukorlić, stavljena tačka opstruktorima akreditacije Univerziteta, diploma, svima koji se nisu mogli pomiriti da Novi Pazar ima autentičnu visokoškolsku ustanovu univerzitetskog ranga koja postoji već 16 godina i uspijeva pobijediti i političke opstrukcije.

– Univerzitet u Novom pazaru nikada nije imao akademskih problema, nikada nije imao probleme s kojima se suočavaju drugi univerziteti, kao što je nekvalitet kadra, problem s upisom, problemi korupcije, lažnih magistrata, doktorata. Mi to nemamo jer je taj univerzitet baziran na osnovama čiste, zdrave, čvrste etike, kao i stručnosti prema svim svjetskim standardima.

Za svakog studenta u rukama i način da zaustavi svaki pokušaj opstrukcije

– Za sve one koji su nosioci diploma ovo znači ne samo moralnu, već i formalnu pobjedu. Svim diplomcima bit će dostupna kopija akta iz Ministarstva i Vlade tako da će to imati u rukama u slučaju da se neko pojavi posšto imamo nažalost razne političke oligarhije na lolaknom nivou, raznim državnim ustanovama, oštinskim tijelima, moći će kopiju akta priložiti uz svoju dokumentaciju i zaustaviti svaki pokušaj opstrukcije, naglašava Zukorlić

U rješenju stoji da su svi programi Internacionalnog akreditovani do okončanja postupka pa se očekuje i brza akreditacija i pred Komisijom za provjeru kvaliteta i Akreditacije studijskih programa

Previous articlePrijemni ispit na FIS-u protekao u najboljem redu
Next articleĐerlek: Novac građana se troši na nedomaćinski i raskalašan način