Home Rubrike Vijesti Akademik dr. Kurtćehajić održao predavanje u Nju Jorku

Akademik dr. Kurtćehajić održao predavanje u Nju Jorku

495
0

Profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu akademik prof. dr. Suad Kurtćehijić, predsjednik Foruma bošnjačkih intelektualaca (FBI), kojeg smatraju da je jedan od vodećih intetektulaca u BiH, u subotu, 1. jula 2017., održao je predavanje u Bošnjačkom islamskom kulturnom centru na Richmond Hillu.

Predavanje je održano u organizaciji Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije (BANA), Islamske zajednice i Kulturnog centra Plav-Gusinje (IZiKCPGNY) i Bosansko-hercegovačkog islamskog centra New York (BHICNY).

Akademik dr. Kurćehajić govorio je na teme: “Bosna od početaka do danas i Sandžak otrgnut od Bosne”.

Moderator je bio dr. Mesim Ziljkić, portparol BANA, koji je u samom uvodu prisutnima iznio nekoliko važnih podataka iz biografije našeg gosta.

U historijskom času akademik dr. Kurćehajić prisutne je proveo kroz dugu hiljadugodišnju historiju Bosne i najvažnije datume naše domovine, preko koje su se lomila mnoga carstva. Ono što je važno istaći, Bosna iako je napadana od mnogo jačih vojnih neprijatelja, ipak nikada nije pala a da snažno nije pružila otpor, braneći svoje granice i identitet.

Akademik dr. Kurćehajić je također govorio o dramatični dešavanjima i prevarama oko Sandžaka i kako je otrgnut od matice Bosne. Istakao je zasjedanje ZAVNOS-a, te ulogu i zalaganje Rifata Burdževića Trša i Sretena Vukosavljevića.

U vremenu 40. godišnje Austro-ugarske vladavine, zabrana identiteta, bosanskog jezika, ne može da vjeruje da su Bošnjaci su zaboravili 900 godina svoje bogate historije kao i vraćanja naziva – Bosna. Akademik dr. Kurćehajić je također istakao, da su Bošnjaci sto godina bili u amneziji, te da je došao vakat da se Bosna i naš narod brane pameću.

Govorio je o Bošnjacima u Bosni sa sve tri religije: islamske, pravoslane i katoličke, te recitovao pjesmu Safvet bega Bašagića, koji stihovima jasno ukazuje o namjerama otimanja nacionalnog imena – Bošnjak, odnosno srbiziranju pravoslavaca i kroatiziranju katolika. Posebno je naglasio da bošnjački intelektualci nisu sačuvali bošnjački identitet već obični narod. Pojašanjavajući da su se intelektualci povijali raznim režimima i radi ličnih pozicija izjašnjavali da su Srbi, Hrvati, Crnogorci…

Također je govorio o ulozi oca srpske nacije Dobrice Ćosića citirajući ga:

-„Mi lažemo da bismo obmanuli sebe, da utešimo drugoga; lažemo iz samilosti, lažemo iz stida, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju bedu, lažemo zbog poštenja. Lažemo zbog slobode. Laž je vid srpskog patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno.“

-„Laž je srpski državni interes.“

-„Laž je u samom biću Srbina“.

-„U ovoj zemlji svaka laž na kraju postaje istina.“

-„Srbe je toliko puta u istoriji spašavala laž…“

 

Fotografije:

 

Video zapis:

Tekst, foto i video: Bosnjaci.net

Previous articleSutra, 3. jula – Prijemni ispit na FIS-u
Next articleProtekla nedjelja u znaku narko-kriminala i mafijaških obračuna