Centralna bajramska svečanost u Tutitnu

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Centralna bajramska svečanost održana je jutros 25. 06. 2017. u Centralnoj džamiji u Tutinu. Bajram namaz i bajramsku hutbu održao je predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić. Od sabaha do bajrama upriličen je prigodan bajramski program.

Nakon sabah namaza, kojeg je predvodio direktor Medrese dr. Rešad ef. Plojović, upriličen je prigodan bajramski program kojeg su izveli tutinski i novopazarski imami, ramazanski gostujući karije iz Turske, te polaznici Škole Kur'ana Časnog u Tutinu.
Glavni imam Vahjudin ef. Ćosović, obrato se na početku programa prisutnima, najavio program i izvođače, izrazio dobrodošlicu delegaciji Mesihata na čelu sa predsjednikom muftijom dr. Mevlud ef. Dudićem.

Nakon programa, neposredno pred bajram-namaz, dr. Rešad ef. Plojović je podsjetio prisutne, da u koliko nisu dali sadekatu-l-fitr, posljednje vrijeme kada to mogu učiniti jeste do bajrama. U nekoliko rečenica podsjetio je prisutne na način obavljanja bajram namaza.

Bajram namaz je predvodio, kao i bajramsku hutbu održao predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić.

On se prisjetio početka izgradnje ove džamije, koja datira od jedne hanume koja je sav svoj imetak dala za izgradnju džamije, na kojoj se danas nalazi Centralna džamija u Tutinu. Potom njenog obnavljanja u dva navrata, rušenja i izgradnje nove džamije, te posljednjeg ovogodišnjeg obnavljanja i prelijepog ambijenta u kojeme obavismo bajram namaz.

U duhu bajramskih dana Muftija je podsjetio i na hadis Poslanika, koji se prenosi od Abdullaha ibn Abbasa da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao:

”Na dan Bajrama, meleki se spuste na Zemlju i dozivaju glasom koji čuju sva stvorenja osim ljudi i džina: ‘O Muhammedov ummete! Požurite u okrilje milosti vašega Gospodara Koji obilato nagrađuje i oprašta grijehe!’ A kada se na Bajram okupe u džamijama, Allah kaže melekima: ‘O Moji meleki, znate li kakva je nagrada radniku koji uspješno završi svoj posao?’ Meleki odgovore: ‘Gospodaru naš, njemu kao nagrada pripada plata koju je zaslužio.’ Tada im Allah kaže: ‘Budite svjedoci da je nagrada za njihov namaz, post i ostale ibadete, Moje zadovoljstvo i oprost. O robovi Moji, tražite od Mene, jer, tako Mi Moje veličine i uzvišenosti, nećete danas zatražiti ništa od ahiretske nagrade a da vam neću dati, i nećete zatražiti ništa od dunjalučkih blagodati a da neću biti blagonaklon prema vama. Tako mi Moje veličine i uzvišenosti, pokrit ću vam sramote i neću vas kazniti niti osramotiti. Vratite se kućama oproštenih grijeha, jer, vi ste zadovoljni sa mnom kao Gospodarom i Ja sam sa vama zadovoljan.”’

Bajramom svjedočimo jednoću Boga. Bajram simbolizira jedinstvo Ummeta. Bajram je promocija ibadeta i islamskih vrijednosti. Bajram je prilika za učvršćivanje rodbinskih I prijateljskih veza, zaključio je Muftija i čestitao svim prisutnima bajramske dane.

Nakon hutbe, proučena je dova, a nakon dove uslijedilo je mubareklisanje. Druženje je nastavljeno u prostorijama Medžlisa IZ Tutin, gdje je priređena bajramska slatka zakuska.

 
SANA – S.F.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img